Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Рашков - Free Sofia Tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

Free Sofia tour
Снимка: БГНЕС

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков.

„2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не рязък спад, а абсолютна нула, след което започнехме отново да катерим върхове. Нещата започнаха да се нормализират, което ме радва, защото това дава много възможности пред нашия град, както за безплатни туристически обиколки, така и за платени такива“, обясни Рашков.

По думите му, София не се рекламира достатъчно като туристическа дестинация, затова пристигайки тук, хората нямат почти никакви очаквания.

„Някои от хората идват тук транзитно, други с фокус няколко дни да направят нещо различно от обичайните си маршрути и попадат на едно място, на което те не са запознати с хилядолетната му история, с традициите и културните особености. Подхождат с отворени очаквания. Всеки път хората си тръгват след двучасова обиколка с много впечатления и може би, по-задълбочено разбиране за многопластовата история, която крие София“, посочи Томислав Рашков.

Той призова жителите на София и Пловдив да отделят два часа от свободното си време, да се отдадат на безплатните обиколки и за малко да бъдат туристи в собствените си градове.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна