Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграция, медицина и сладкарство: Историята на Елена и нейния нов живот в България

Елена Шагай
Снимка: Личен архив

Днес в предаването "Мигранти с таланти" ви представяме вдъхновяващата история на Елена Шагай, която пристига в България преди пет години от Украйна. Елена идва тук, водена от любовта към своя български съпруг, когото тя с топлота нарича "най-прекрасният мъж на света". По образование, тя е лекар вирусолог, но заради езиковата бариера така и не успява да се реализира професионално в своята област.

След като става майка, Елена решава да насочи своята енергия към нещо друго – да създава сладки изделия за своите деца. Така се ражда идеята за малък сладкарски бизнес, който тя кръщава на двете си дъщери – "МАША & ДАША".

Миграция на душата: Защо Ейми Ан Сабела избра живота в България пред този в САЩ?

Основният акцент в нейната работа са ръчно рисуваните меденки – истински произведения на изкуството. Освен разнообразие от торти, макарони, мъфини и бисквити, Елена създава и уникални сладкиши, които вече се продават не само в България, но и по целия свят, включително в САЩ, Канада и Южна Корея.

Въпреки че е тук само от пет години, Елена вече се чувства като у дома си и споделя, че обича всичко в България. В ефира на предаването "Нашият ден"тя разказа какво я е довело тук и какви предизвикателства е срещнала:

"Преди пет години съдбата ме доведе в България. Търсех място за спокоен живот за себе си и децата, и реших, че България е страната, която може да ми предложи това спокойствие. Най-голямото предизвикателство за мен тук беше намирането на работа."

Историята на Елена е пример за смелост и креативност, както и за това как любовта и семейството могат да вдъхновят ново начало и успешен път, дори далеч от родината.

Чуйте разговора в зувковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна