Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Снимка: Здравка Маслянкова

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им. 

От началото на август бедстващите, заради безводието, излизат на протести и блокират различни пътища в региона. Искат само едно – да имат вода, но нямат и затова пренесоха протеста си пред водоснабдителното дружество във Велико Търново:

"При нас въобще няма вода от три месеца. Постоянно ни лъжат, смениха се част от тръбите, но вода пак няма. Сондажът за Хаджидимитрово се събори една седмица след това, нямаме никаква информация какво се случва с него“, споделиха пред БНР протестиращи от Козловец, Драганово и Хаджидимитрово.  

Повече от час и при закрити врата продължи срещата на четиримата представители на протестиращите села с управителя на ВиК "Йовковци" Илиян Илиев, който допреди две години беше и управител на държавния ВиК холдинг. 

"Приключихме с обещанието, че водоснабдителното дружество по-навреме ще отстранява авариите“, коментира Пламен Иванов, кмет на село Горна Студена. Основният проблем е, че трябва да се подмени водопроводната мрежа, но тя е собственост на общините, а не на водното дружество, посочи кметът. 

А бедстващите хора са категорични, че няма да се откажат и протестите им срещу безводието продължават.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна