Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затворнически присъди за двeте екоактивистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди.

На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и 23-годишната Фийби Плъмър бяха задържани и след това признати за виновни за престъпно увреждане на имущество, след като изхвърлиха съдържанието на две кутии с доматена супа “Хайнц” по световно известната картина. 

Персоналът тогава се втурна да свали "Слънчогледите" от стената и с облекчение установи, че произведението не е повредено, поради защитния си стъклен екран. 

Супата обаче бе засегнала италианската рамка от 17-и век, причинявайки щети, оценени на 10 000 британски лири. 

В кралския съд в Southwark днес съдия Кристофър Хехър осъди Плъмър на 2 години и 3 месеца затвор, а Холанд на 20 месеца.

"Рамката беше трайно повредена от вашите идиотски и престъпни действия", каза съдията и допълни, че творбата на Ван Гог "принадлежи на целия свят и е част от споделените културни съкровища на човечеството”.

Смята се, че присъдите са най-дългите, произнасяни някога във Великобритания по дело, включващо мирен протест. 

Кристофър Хехър отхвърли като "нелепи и обидни" опитите на Плъмър за смекчаващи вината обстоятелства, наричайки себи си "политически затворник" и сравнявайки действията си с кампанията на суфражетките. 

Холанд и Плъмър протестираха преди две години с искания за прекратяване на лицензите на Обединеното кралство за добив на нефт.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна