Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгрес в Бирмингам търси нов лидер на торите

Приемникът на Риши Сунак като лидер на торите ще стане известен на 2 ноември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Бирмингам се открива годишния конгрес на британската Консервативна партия, който ще бъде първият за торите като опозиционна партия за последните 14 години.

Тазгодишното събитие за най-верните привърженици на торите е доста по-различно, тъй като Консервативната партия вече не е на власт, претърпявайки рекордно тежко поражение на общите избори през юли. Освен че ще трябва да бъде преосмислена бъдещата политика на партията вече в опозиция, основна цел на конгреса е и намирането на наследник на Риши Сунак.

Четиримата останали в надпреварата за нов лидер кандидати ще имат възможност да лобират сред присъстващите и да произнесат кратки речи на форума с надежда след четири години на следващите общи избори някой от тях да измести Киър Стармър от Даунинг стрийт 10.

Проведените анкети за момента показват, че основните претенденти за лидерския пост са бившият министър на икономиката Кеми Баденок и бившият министър на имиграцията Робърт Дженрик, който залага на по-десни идеи в своята платформа.

Другите двама претенденти са Джеймс Клевърли и Том Тугендхат. След конгреса ще има поредно гласуване, докато не останат двама кандидати. Лидерът на торите ще стане известен на 2 ноември.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени