3
Етнографите от Русенския музей представиха в мобилна изложба работата си по проекта "Местна кухня в четири сезона", подкрепен от Национален фонд "Култура". Идеята е не само да бъде съхранено това нематериално културно наследство, а и да се превърне в отличителна част от българските туристически маршрути в региона.
Трима етнографи - Десислава Тихолова, Искра Тодорова и проф. Николай Ненов в продължение на година обикаляха осем селища в русенския регион, за да готвят заедно с хората, да записват разказите им, да снимат гозбите и рецептите, за да ги предадат нататък в поколенията и ресторантите.
Местната кухня е представена от майсторите в Мартен, Борово, Ряхово, Полско Косово, Писанец, Чилнов, Новград и Кошов - различни села - едни полски, други дунавски, а трети от Поломието. Работата на специалистите обобщи проф.Николай Ненов, директор на музея в Русе.
Всъщност има специфика на кухнята на региона и тя съвсем не е като италианската кучина повера, каза етнографката Десислава Тихолова.
Пазител на "Баницата с шушан" е Йона Димитрова от село Чилнов. Нейна е и рецептата, която скоро ще е достъпна в електронен вариант за всички.
Напролет, когато шушанът се появи в горите край Русе в Чилнов ще ви чакат, за да ви направят салата към печеното агнешко.
Още по темата в звуковия файл.