Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Световното винопроизводство остава слабо за трета поредна година заради климатичните промени

Снимка: Ани Петрова

Световното производство на вино леко се е увеличило слабо през 2025 г., но продукцията остана под средното ниво за трета поредна година, тъй като лозята са изправени пред екстремни и нестабилни метеорологични условия, съобщи Международната организация по лозата и виното (OMV), предаде Ройтерс.

По първоначални оценки на OIV, световното производство на вино за настоящата година е достигнало 232 милиона хектолитра тази година (1 хектолитър е еквивалент на 133 стандартни бутилки вино), което е с 3% повече от 2024 г., но все още е със 7% под петгодишната средна стойност.

"Ако погледнете причините за по-ниското производство през последните три години, основната част от тях са климатичните вариации, които наблюдавахме в двете полукълба. Някои региони бяха подложени на жеги и суша, а след това на проливни дъждове или неочаквани студове. И фактът, че това е третата поредна година, в която наблюдаваме подобни ефекти, е доста поразителен" посочи пред Ройтерс генералният директор на OIV Джон Баркър.

В рамките на Европа Франция регистрира най-слабата си реколта от 1957 г. насам, а производството на Испания спадна до 30-годишно дъно, докато Италия си възвърна позицията на водещ производител в света с ръст на производството от 8%, подпомогнато от благоприятните метеорологични условия.

Очаква се САЩ, четвъртият по големина производител на вино в света, да произведат 21,7 милиона хектолитра вино, което е с 3% повече от 2024 г., макар и доста под историческите върхове и с цели 9% под петгодишната средна стойност.

Производството в Южното полукълбо се възстанови, нараствайки със 7% след спад в продължение на три последователни години, водено от Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия и Бразилия, компенсирайки спада в Чили, но производството остана с 5% под средното, съобщи още OIV.

Очаква се ограниченият растеж на световното производство на вино да помогне за стабилизиране на запасите на фона на бавното търсене на развитите пазари, намаляващото потребление в Китай и продължаващата несигурност в световната търговия, отбеляза Баркър.

"Ниското производство може да бъде много трудно за отделните производители и региони, но от макроикономическа гледна точка е положително, защото наистина гарантира, че производството и потреблението са горе-долу съгласувани", каза Баркър.

OIV трябва да актуализира оценките си за 2025 г. по-късно тази година.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна