Слушайте!

Операторът Асен Шопов – успял с професията си в Чехия, но влюбен в България

Кой не познава курортното ни крайморско градче Созопол, кой не е почивал там поне веднъж в живота си… Созопол, със старинните дървени къщи и с тесните калдъръмени улички, които те отвеждат право към морския бряг, става вдъхновение и за талантливия наш..

публикувано на 27.02.23 в 11:05
Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис

Бевърли Хилс почете с прокламация Националния ни празник

На официално заседание на градския съвет на Бевърли Хилс (САЩ), кметът г-жа Лили Боси връчи на генералния консул на България в Лос Анджелис, Бойко Христов, прокламация по случай националния празник на България (3 март) и 80-годишнината от спасяването..

публикувано на 24.02.23 в 16:56

Тече процедура за признаване на българска общност в Косово

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети районите в Косово, където живеят косовари с българско самосъзнание. Тя се срещна с представители на сдружението "Обединени българи в Косово" в Кръстец, както и с членове на „Културно-просветно дружество на..

публикувано на 19.02.23 в 10:01

Вицепрезидентът и българите в Скопие положиха цветя пред барелефа на Левски

На връщане от Косово, където беше на официално посещение в ицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с представители на македонските българи от  Северна Македония. В сградата на българското посолство в Скопие тя и им благодари за куража да отстояват..

публикувано на 19.02.23 в 09:15

И сънародниците ни в Испания събират средства в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

В момента Българската асоциация “Рила“ в Испания усилено набира средства в подкрепа на жертвите от унищожителното земетресение в Турция и Сирия. Даренията се  събират в сградата на българското неделно училище "Райна Княгиня" в испанския град Бургос..

публикувано на 18.02.23 в 11:45

Българите желаещи да гласуват в чужбина могат да подават заявления

Вече работи електронната платформата на Централната избирателна комисия – ЦИК за подаване на заявления за гласуване извън страната. Гражданите ще могат да подават заявления за гласуване зад граница до 7 март на адреса -..

публикувано на 18.02.23 в 10:09

Левски живее в сърцата на българчетата зад граница

Велик човек, живял във велико време, посветен на велико дело – така българчета от Великобритания описват най-любимия син на майка България – Васил Левски.   "Няма граници за делото на Апостола. Той е безсмъртен. Той е нашият национален герой", казват..

публикувано на 16.02.23 в 16:14
Иван Николов

Българите в Сърбия искат план за спасяването им

Българските партии да заемат позиция по въпроса за българите в Западните покрайнини и да обединят усилия за формиране на национален и общоевропейски план за спасяването им, призовава в анализ за БГНЕС председателят на Българския културно информационен..

публикувано на 16.02.23 в 09:55

Македонският външен министър се срещна с представители на македонските българи

Външният министър на Северна Македони Буяр Османи разговаря с представители на македонските българи в страната. В срещата участваха Георги Трендафилов от Гражданския демократичен съюз и Люпчо Георгиевски от Културен клуб „Ванчо Михайлов” в..

публикувано на 15.02.23 в 13:55

Българите в Унгария и Молдова също празнуват деня на Свети Трифон

С молитва, традиционно хоро и чаша вино зарязаха лозята в град Тараклия. Българите от молдовския регион се събраха пред Дома на културата. С хляб и сол беше посрещнат и специално избраният за годината  "цар на лозята"  – Трифон, който извърши обреда по..

публикувано на 14.02.23 в 16:59