Слушайте!

Снимка: Генерално консулство на България в Торонто

В Канада организират фестивал на шевицата „Канатица“

Първият български фестивал на шевицата организира от 22 до 24 септември във Ванкувър,  Българо-канадското дружество в Британска Колумбия. Празникът е наречен "Канатица" по името на вид шевица, съобщи във Фейсбук Генералното консулство на..

публикувано на 13.08.23 в 12:47

Започна фотопленерът „Босилеград преди и сега“

В Босилеград от 10 до 13 август се провежда фотопленер под название „Босилеград преди и сега”. Това е първа подобна инициатива, провеждана в населения предимно с етнически българи сръбски град. В нея участват трима професионални фотографи: Асен Великов,..

публикувано на 10.08.23 в 15:44

Спряха българин от Босилеград на сръбската граница заради носени книги

4 часа сръбските власти на граничния пункт „Рибарци - Олтоманци“ не допускаха да влезе в Сърбия българинът Александър Димитров от Босилеград. Причината е, че носи книги на български език. Това са три броя на „Елегия за Краището, която описва съдбата на..

обновено на 10.08.23 в 12:04
Мария Гусейнова и дъщеря ѝ Диана Ализада в студиото на „Радио България“

Българите в Азербайджан са мост в двустранните отношения

Макар България да е сред първите държави, които признават независимостта на Република Азербайджан през 1991 г. и установява с нея дипломатически отношения, именно официалното посещение на тогавашния президент Гейдар Алиев у нас четири години по-късно..

публикувано на 09.08.23 в 11:40

Мирът в творбите на деца от българските общности зад граница

В Деня на надеждата – 7 август, деца от българските общности зад граница получиха признание за съпричастността си чрез изкуство към своите връстници там, където “Мирът не е даденост, а ценност, за която да се бориш”. Именно под това мото премина един от..

публикувано на 08.08.23 в 12:45
Райна Манджукова на церемонията по награждаването

Райна Манджукова: Българчетата по света са съпричастни на връстниците си в Украйна

На емоционална среща в Националния дворец на децата в София, Изпълнителната Агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) награди талантливите участници в годишните си детски конкурси за литература, рисунка и песен, в които водеща тема беше мирът като ценност,..

публикувано на 07.08.23 в 16:38
Анна-Мария Лилова, 12 г. – БУ „Иван Станчов“ към посолството на РБългария в Лондон, Великобритания

Вопъл за мир – българчета от цял свят изразяват своята гледна точка към днешния ден

"Мили и скъпи приятели по света,  Моля, спрете тази война!  Най-добрички приятели, направете нещо макар В тази страшна война в Украйна да изчезнат скръбта и смъртта Пък аз от пясък ще строя къщички, за да играя И повече няма да плача И само..

публикувано на 04.08.23 в 15:20

Всичко българско е много цветно и вълнуващо през очите на децата, връщащи се от чужбина

Всяка година, през лятната ваканция, в България се прибират децата на българските семейства, живеещи в чужбина. Често много от тях дори трудно разбират и не говорят български. В много случаи семействата им са от смесен тип, където говорят на различен..

публикувано на 02.08.23 в 16:15

Евакуираха четирима българи от Нигер

Четирима български граждани са евакуирани от Нигер, съобщи Министерството на външнит работи.  „След държавния преврат в Нигер на 26 юли и затварянето на всички граници, в министерството е получен сигнал от българска туристическа агенция за четирима..

публикувано на 02.08.23 в 11:27

„Here And There: Между два бряга“ представя български творци от САЩ

На 2 август в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи ще бъде открита изложбата „Here And There: между два бряга“. Експозицията, с куратор проф. Василен Васевски, представя творби на 11 български..

публикувано на 01.08.23 в 16:34