Слушайте!

В Босилеград ще представят книга за българите в Западните покрайнини

На 8 ноември от 18:00 часа местно време в Културно-информационния център (КИ Ц)  в Босилегр ад ще се проведе възпоменателна вечер по повод 104 години от Ньойския договор. На събитието ще бъде представена книгата "Елегия за Краището. Съдбата на..

публикувано на 07.11.23 в 08:22
Джон Войт и Мария Габриел при връчването на наградата

Джон Войт получи Специалната награда на консула в Лос Анджелис

Холивудският актьор Джон Войт бе удостоен със Специалната награда на консула на България по време на церемонията на която бяха раздадени наградите за образование, наука, изкуство и култура на фондация BGface. Тъй като отличията се връчват в сърцето на..

публикувано на 02.11.23 в 17:35

Обсъждано е да има паметник на българската азбука в Лос Анджелис

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел се е срещнала с кмета на Лос Анджелис Карън Бас. Тя е първата жена кмет в 242-годишната история на града. Бас връчи на Габриел почетния сертификат на Лос Анджелис. Вицепремиерът е отговорила , че го приема "с..

публикувано на 02.11.23 в 10:57
Таня Димитрова със съпруга си Димитър Димитров и 2-годишния им син

Таня Димитрова, САЩ: Имаме нужда да поддържаме българското у себе си

Когато успееш да сбъднеш детската си мечта и да надграждаш, съхранявайки българските корени отвъд Океана, удовлетворението идва като дар. Таня Димитрова е професионален танцьор и всеотдаен хореограф, който успява да разпали любовта към българската..

публикувано на 01.11.23 в 16:30

Илияна Йотова и Мая Санду откриха паметник на Васил Левски в Тараклия

В рамките на визитата си в Молдова българският вицепрезидент Илияна Йотова и президентът на Молдова Мая Санду посетиха Тараклия, където заедно с българската общност отбелязаха Деня на народните будители и откриха нов паметник на българския Апостол на..

публикувано на 01.11.23 в 15:31

Компактността на българите в Молдова ще бъде запазена

Молдовският район Тараклия, населен предимно с българи, ще запази административната си цялост, което ще гарантира правата на общността ни там. Това уверение получи при посещението си в Кишинев вицепрезидентът Илияна Йотова от председателя на молдовския..

публикувано на 31.10.23 в 14:37

Наследството на будителя д-р Георги Лазаров ще продължи да сплотява българската общност отвъд Океана

Българите, за които си струва да говорим по-често, дори и след смъртта им, защото са оставили ярка диря в различни обществени сфери, не са малко. Някои от тях го правят у нас, други – в емиграция. Днес разказваме за хирурга Георги Лазаров, чиято съдба..

публикувано на 31.10.23 в 11:20
Генералният консул Бойко Христов и Ирина Малеева на първите награди за българи от Западния бряг на САЩ

За втори път българите на Западния бряг ще отличат най-изявените сред тях

За втора поредна година българите на Западния бряг на САЩ ще отличат най-изявените сред тях в няколко области – наука, изкуство, култура и образование. Ще бъде връчен и Сертификат за приятели на България в чужбина, като тази година номиниран за това е..

обновено на 31.10.23 в 09:46

В Тараклия проведоха музикалния конкурс "Облаче ле бяло"

В навечерието на 29 октомври - Деня на бесарабските българи, в Тараклия – молдовския център на българската култура, се проведе седмото издание на регионалния конкурс за млади изпълнители „Облаче ле бяло“. Конкурсът има за цел да популяризира..

публикувано на 29.10.23 в 10:48

Българчета от Чикаго почетоха народните будители

Денят на народните будители беше отбелязан тържествено в Българското неделно училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, САЩ, информира генералното ни консулство там.  Пред портретите на велики български книжовници и просветители, деца  юноши рецитираха..

публикувано на 29.10.23 в 09:40