Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортна панорама

Димитър Бербатов отбеляза гол шедьовър във вратата на "Блекбърн" и бе обявен за играч на мача на отбора си в английската Висша лига - "Манчестър Юнайтед".
Снимка: БГНЕС
Възелът в челото на българското футболно първенство се затегна още повече след ХІ-ия кръг. Смятаният за посредствен средняк до неотдавна тим на „Миньор” (Перник) победи втори пореден лидер – „Черноморец”, този път с 2:0 у дома. ЦСКА пък записа втора поредна загуба също с 0:2, като гост на „Литекс” в Ловеч. Така „черноморци” запазиха аванса си от една точка на върха на таблицата, но на второ място с 25 точки, колкото има и ЦСКА, вече излезе „Литекс”, който освен това има и мач по-малко от своите съперници. Четвъртият във временното класиране – „Локомотив” (София), не съумя да се възползва пълноценно от сгъстяването в челото и изостава на четири точки от третата позиция, след нулево равенство в столичното дерби срещу „Славия”. Пети вече е шампионът „Левски”, който продължи победния си ход срещу “елита на Искърското дефиле”. Сините, макар да губеха на полувремето с 0:1 от „Локомотив” (Мездра), успяха да обърнат развоя и да спечелят с 3:1. Така те набраха в актива си 16 точки, но са с по-добра голова разлика от заемащите шесто и седмо място тимове на „Миньор” и „Берое”. С 11 чужденци в състава си славният някога отбор на „Ботев” (Пловдив) все още е на последното място в класирането, но най-сетне записа първа победа за сезона, при това в градското дерби срещу „Локомотив”, с минималното 1:0.

Димитър Бербатов бе обявен за играч на мача на неговия „Манчестър Юнайтед” срещу „Блекбърн”, след като отбеляза гол шедьовър за победата на своя тим с 2:0. В същото време на 2-и ноември стартира второто издание на проекта "Награди за успелите деца на България 2009 на фондация "Димитър Бербатов". Номинации за деца в ученическа възраст, постигнали успехи през 2009-а година в сферата на изкуствата, науката или спорта се приемат от родители, близки, учители, съученици, съседи, както и от самите ученици – абсолютно от всеки, който има възможност да удостовери успеха. За валидни ще бъдат приемани само онези постижения, за които има издаден съответен документ (грамота, протокол, служебна бележка или др. подобен). Те трябва да са за 2009 г. и в някоя от горепосочените сфери от участие във форуми (конкурси, олимпиади, концерти или други състезания) в България или по света.

По стъпките на своя по-голям братовчед, макар и на шахматната дъска, върви 13-годишният Киприан Бербатов. Той стана вицешампион на силния мъжки турнир по шахмат във френското градче Сотрон с награден фонд 14 500 евро. Българският суперталант и още четирима шахматисти финишираха с по 7 точки, като с най-добри допълнителни показатели победител стана немецът Михаел, а Бербатов остана втори и заслужи 1 600 евро от наградния фонд. За великолепното представяне на Киприан говори и фактът, че той остави зад себе си 10 гросмайстори.

България ще играе с европейския вицешампион Франция на световното първенство по волейбол за мъже в Италия догодина. Възпитаниците на Силвано Пранди попаднаха в поток Е заедно с европейския вицешампион Франция, Китай и Чехия. Мачовете от нашата група ще се играят в Торино.
През седмицата бе изтеглен и жребият за Световната лига през 2010 година. Българските волейболисти ще играят в една група с тимовете на Бразилия, Холандия и Северна Корея. Мачовете от групите започват на 4 юни и завършват на 7 юли догодина. Финалният турнир ще се проведе в Аржентина, а за него ще се класират 6 тима – победителите в 4-ите групи, най-добрият втори и домакините от Аржентина. 
По публикацията работи: Вилхелм Балтаджиян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03