Кулинарното училище вече набира скорост и събира през зимните вечери любители на кулинарните експеримент. Те готвят, експериментират и после вечерят заедно с чаша хубаво вино. Димитър се старае темите да бъдат разнообразни, да обхване различни аспекти на гастрономията, различни течения в световната кухня.
Аудиторията е много разнородна. Това са предимно космополитни хора, които обичат да пътуват, отворени са към нови предизвикателства. Опитвали са различна кухня и искат да повторят изживяването и в София. Най-хубавото покрай този проект е да видиш как хората се стараят да научат и да постигнат нещо. Удовлетворяващо е да усетиш, че нещата, които правиш, имат смисъл – споделя Димитър.
Такъв проект обаче крие и много рискове. Всеки ден се инвестират средства, усилия и време в търсене на най-качествените продукти. Димитър се хвали, че притежава в колекцията си книга от прабаба си от 1904 г. с рецепти от Панагюрище, в която са описани продукти и подправки, изчезнали от българския пазар по времето на социализма, защото са „буржоазни”.
Днес е различно, но дефицитът на качествени продукти в България е сериозен. Често му се налага да поръчва някои по-екзотични неща от чужбина.
Идеята на нашия събеседник е този проект да надскочи ограниченията, които предлага форматът на кулинарното училище. Желанието ми е то да се разраства, да има предаване със същия бранд, да се създаде социално ангажирана концепция, споделя Димитър.
Какво е посланието му към всички, които обичат добрата кухня?
В превод Food Connection означава „храна и връзка”. Идеята ми е да свържа храната и хората в най-нормалната, най-топлата, най-истинската връзка, която съществува от хилядолетия, и се надявам добрата храна да свързва хората – каза в заключение Димитър Шопов
Снимки: Food Connection и Благородна Георгиева
В "България днес" на на 27 февруари говорим за умните микроинсталации, които помагат на домакинства в нужда да пестят от сметките си за ток. Имаме интервюта с участници в пилотен проект за това в българската община Дупница. Отиваме и на гости на..
В петък времето ще бъде предимно облачно, преди обед на места в низините ще има и мъгли. На отделни места, главно в Южна България, ще превали дъжд. Минималните температури ще бъдат между 0° и 5°, в София – 2°, а максималните – между 6° и 11°, в..
Българо-гръцки бизнес форум с участието на близо 60 компании от двете страни беше открит днес в София. Форумът е организиран от Българо-гръцка търговско-промишлена камара и Българската търговско-промишлена палата. "Нашите търговски отношения са стабилни,..
Точно месец след като Българското национално радио отбеляза тържествено своя 90-годишен юбилей, историята продължава своя диалог с нас, нейните автори...
За „отварянето” през радиото между България и Северна Македония веднага, след като България призна отделилата се от Югославия млада държава,..
В брой 40 на предаването ви предлагаме : Във вълшебния свят на "Вазовчетата" и българския език във Франция – интервю с Янета Димитрова,..