Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се "отваря" за туристи от някои държави извън ЕС срещу PCR тест

| обновено на 28.07.20 в 00:02
Снимка: БТА

От 28 юли, с цел туризъм, в България могат да влизат гражданите на Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт. Изискването е да предоставят отрицателен PCR тест, направен в последните 72 часа. За туристи от Украйна мярката ще важи от 30 юли. 

"Разхлабването" е разписано в заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов (Заповед № РД-01-438/27.07.2020 г.)

С отрицателен PCR тест в България могат да влизат и чужденци от трети страни, пътуващи по съществени причини, каквито са сезонната работа в земеделието и в областта на туризма, както и хората, пътуващи с цел обучение, по хуманитарни причини, както и представителитете на търговско-икономически и инвестиционни дейности.

PCR тест не се изисква за пристигащите у нас от държави членки на ЕС, от Обединеното кралство, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

Депутатите отхвълиха на първо четене промени, засягащи смяната на пола на деца

Народното събрание отхвърли на първо четене петте проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорните предложения в тях се отнасят до смяната на пола на деца под 18 години. Законопроектът на “Има такъв народ” предвижда пълна забрана..

публикувано на 26.09.24 в 15:32

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 19

В брой 19 на предаването слушайте: За българите в Кипър и отношението им към българския език и култура - Мария Мавруди, председател на Културната асоциация на българите в Кипър; Защо българите в Албания срещат трудности с употребата на..

публикувано на 26.09.24 в 12:00