Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към българските воини, загинали в Кербала преди 17 години

| обновено на 27.12.20 в 18:02
Снимка: БТА

В Карлово отдадоха почит пред героизма на 13-те български военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг в операции на многонационалните сили в Ирак.


На днешния ден през 2003 г. базата "Индия" в Кербала, където беше разположен първият български батальон, беше атакувана с камион-бомба. Загинаха майор Георги Качорин, командир на рота, старши лейтенант Николай Саръев, командир на взвод и офицерските кандидати Иван Инджов - командир на отделение, Антон Петров - командир на отделение, и Свилен Киров - мерач. Всичките те бяха повишени в звание посмъртно. Други 27 от българските бойци бяха тежко ранени, а базата - сериозно повредена, припомня БТА.


България се включва в операцията в Ирак от 22 август 2003-та до края на 2008 година с 11 контингента. Жертвите, които страната ни дава в хода на операцията са 13. От деня на кървавия атентат до днес военните поделения, част от които бяха загиналите, участват в поклонения пред паметта на своите колеги и по родните им места. В знак на почит, представители на Силите за специални операции от Пловдив положиха цветя пред гробните могили на Николай Саръев - в Крумовград, и Антон Петров - в Русе. Поклонение имаше и пред гроба на Иван Инджов в Казанлък и на Георги Качорин - в Разлог, уточниха от бригадата в Карлово.


Подробности можете да си припомните и в публикация на Радио България от 2011 година, когато приключва и българското военно участие в Ирак. 

Снимки: БТА и Мариян Колев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58