Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечокът Костадин от Добрич се събуди от зимен сън

Снимка: БГНЕС - архив

С идването на Баба Марта и топлите дни в началото на месеца в България, все по-голямо става очакването на пролетта. Това в пълна степен се отнася и за мечока Костадин от Центъра за защита на природата и животните в Добрич, който след повече от три месеца зимен сън излезе от своята бърлога. 

Костадин все още се движи бавно, но служителите го захранват с меню от ябълки, моркови, и червено цвекло. Със затоплянето на времето мечокът ще добие енергия и с други лакомства – пити с мед, ядки и риба, обясни директорът на зоопарка. 

Другата голяма кафява мечка в зоопарка – Берна, която е родом от Берн, Швейцария, все още спи, но се очаква до седмици и тя да излезе от бърлогата си.

В зоопарка предстои пролетна профилактика на животните – ще бъдат обезпаразитени, ветеринари ще прегледат зъбите, копитата им и ако има нужда, ще бъдат подрязани. Понитата, овцете и ламите ще бъдат изкъпани и сресани, съобщават от центъра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево, на места с мъгли във вторник

През нощта  ще преобладава ясно и почти тихо време. В сутрешните часове на 26 ноември на места в низините, котловините и около водните басейни ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в..

публикувано на 25.11.24 в 18:15

“Български пощи” очакват детските писма до Дядо Коледа

Националната пощенска служба на Бългрия организира за 30-а поредна година конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Писмата трябва да бъдат изпратени на "Български пощи" до 18 декември с надписан плик “За Дядо Коледа”, адрес на подателя и..

публикувано на 25.11.24 в 18:02
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски ученици научиха как се приготвя шопска салата

Българският посланик в Япония Мариета Арабаджиева и преводачът Елена Куцарова запознаха учениците от гимназия “Нагареяма” в префектура Чиба с българските кулинарни традиции. “Посещението започна с готварски уъркшоп, в който се..

публикувано на 25.11.24 в 17:14