Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към Великобритания - задължително с паспорт

Личните карти отпадат за граждани на ЕС

Снимка: архив

От 1 октомври за влизане във Великобритания ще е необходим международен паспорт. Страната спира да признава българските лични карти и тези от останалите държави членки на ЕС. Промяната е част от новите имиграционни правила, въведени след Брекзит.

Изключение до 2025 г. ще се прави само за гражданите на ЕС, които трайно живеят на Острова и имат статут на уседналост. Все пак, британските власти съветват да се пътува с международен паспорт, тъй като, по думите им, това улеснява граничните проверки.

320 370 български граждани са подали молби за статут на уседналост във Великобритания. До момента разрешително за престой са получили 292 550 българи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 15 октомври Албания започва преговори по същество за присъединяване към ЕС Постоянните представители на ЕС в Брюксел единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство. Началото ще е на 15 октомври с междуправителствена..

публикувано на 27.09.24 в 09:50

Българският президент се срещна с представители на бизнес компании в САЩ

България става все по-видима за бизнеса в САЩ. Това заяви на брифинг в Ню Йорк президентът Румен Радев след среща с представители на американски компании. "Във взаимодействия с американските компании и с инвестиране от тяхна страна ние получаваме не..

публикувано на 27.09.24 в 09:41

Улични музиканти се изявяват на множество открити сцени в столицата

Второто издание на фестивала за улична музика и автентична градска култура Street Music Fest очаква своите почитатели от днес до 29 септември на столичния площад “Славейков”. Цветният и весел форум ще събере на едно място уличните музиканти..

публикувано на 27.09.24 в 09:05