Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България в снимки

Мозайките на стария Филипопол

Пловдив или Филипопол, както бил наречен през Античността, е един от най-старите постоянно обитавани градове в Европа.

Основан от Филип II (бащата на Александър Велики), градът бързо се превръща в един от най-красивите в цяла Тракия, за което свидетелстват не само старите автори, но и многобройните архитектурни следи, които са оставили неговите обитатели.

До ден днешен се откриват фрагменти от украсите на античните сгради и техните мозайки – каменните килими на Античността. Представени по привлекателен начин, те допринасят за това Пловдив да е и днес един от най-красивите градове в нашата страна.

Да се насладим на изяществото на старите мозайки от християнските базилики на Филипопол:

Текст и снимки: Владимир Владимиров

Още от категорията

Манастирът „Седемте Престола“ приема поклонници и през зимата

Най-старата сграда в манастира е съборната църква, датирана  към XI век. През годините храмът и манастирският комплекс са разрушавани многократно и изграждани отново.   Осеновлашкият манастир „Света Богородица”..

публикувано на 07.03.22 в 15:44

Задава се празникът на Баба Марта

С наближаването на 1 март улиците се изпъстрят от сергии с мартеници Българите купуват бяло-червените оплетки, за да закичат близки и познати за здраве в навечерието на пролетта...

публикувано на 22.02.22 в 15:42

Трифон Зарезан – празник на виното

Лозаро-винарският празник в България, който се отбелязва през февруари, е с древни корени и е богат на ритуали.  Гроздовите насаждения в страната са над 60 хиляди хектара, а от миналогодишната реколта са били произведени около 100 милиона литра вино...

публикувано на 14.02.22 в 15:15