Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Брезница – малкото икономическо чудо на българския Югозапад

Снимка: @breznitsa

Брезница стана известно като селото на милионерите, заради богатите къщи с паркираните отпред луксозни возила, процъфтяващите предприятия и необичайно високия стандарт на населението. “Милионери е силно казано, просто имаме трудолюбиви и предприемчиви хора, чийто бизнес се развива добре“ – казва Иса Сакали, който от 2013 г. е кмет на селото, наброяващо около 2 600 жители. От тях към 60 души са християни – другите са мюсюлмани. Двете общности живеят в мир и разбирателство и взаимно си помагат – научаваме от кмета.


Първото нещо, което прави впечатление тук са двата храма, разположени един срещу друг – джамията и църквата . “Благодарение на местния бизнес и дарителите ни, и двата са ремонтирани“ - хвали се Иса Сакали. Допреди няколко години, основният поминък на хората в Брезница е било тютюнопроизводството. Ала нещата претърпяват обрат:

“Преди имахме около 200 тютюнопроизводители, произвеждахме около 110 тона тютюн годишно.  През 2020 г. в селото  останаха няколко производителя,  през 2021 имахме само един, а тази година - нито един. Причината е, че земеделието в България не се дотира, не се подкрепя от държавата и хората тук се ориентираха към промишленото производство, което дава много по-добри и по-сигурни доходи“ – казва Иса Сакали.

В наши дни китното пиринско село може да се похвали с 22 малки, средни и големи предприятия, чудесно училище с 400 ученици, детска градина с 215 деца и … с недостиг на работна ръка. Защото тук конкуренцията между самите предприятия да привлекат работници е голяма, както и заплатите, научаваме от кмета. И още:


“Основните ни големи  предприятия работят на ишлеме. Материалите се доставят тук и после продукцията се изнася основно за пазарите на ЕС. Някои произвеждат облекла за много известни световни марки. Една от фабриките ни работи основно за специализираните структури на ЕС, т.е. полиция, пожарна, военни облекла… Част от хората работят в  дърводобивния бранш. Имаме хранително-вкусово предприятие, което освен за нашия район, доставя стока за почти всички европейски държави. Да не говорим, че Брезница се намира между две граници – на час път до гръцката и на 2  часа от северномакедонската. Това оказва огромен тласък за развитието ни, защото комуникациите ни са перфектни“ – посочва Иса Сакали.


А как се отразява пандемията и войната на местния бизнес ? Оказва се, че най-много е пострадало строителството в селото – то сериозно се е свило, заради безпрецедентния ръст на цените. Иначе предприятията не са спрели да работят нито в най-тежките моменти на пандемията, нито сега, покрай бушуващия в Украйна военен конфликт. 

Хората тук са предприемчиви, работят много, но обичат и да разпускат сред природата. Брезница е вероятно единственото село в България със своя собствена вилна зона, където се кипрят над 40 красиви частни вили на брезничани. Наблизо е пораснал хотел, а кметът Иса Сакали вече обмисля проект за изграждане на екопътеки до близките два водопада. Така, освен леката промишленост, местните искат да развиват и още един печеливш бизнес – туризма.

Снимки: @breznitsa, su-breznica.com, pirintreyding.com


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16