Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не Джурасик, а Бургасик парк!

В първия юлски ден започва пясъчна фиеста на Черноморието

Снимка: БГНЕС

Динозаврите ще бъдат главните герои в тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Причината? „Всеки обича предишните властелини на нашата планета, мистериозно изчезнали преди 65 милиона години!“ – се казва в съобщение на общината, която е организатор на събитието, превърнало се в запазена марка в традиционната й лятна културно-развлекателна програма.

Бургасик парк ще е готов да приеме първите си нетърпеливи посетители още на 1 юли. И както всяка година, пясъчните фигури ще посрещнат малки и големи в парк „Езеро“, близо до Конната база, върху площ от 5 декара. За направата на скулптурите са използвани 5600 тона пясък със специални примеси, за да са устойчиви на дъжд, научаваме от организаторите.


Тази година композициите са 12. Сред триизмерните изображения на праисторически животни преобладават динозаврите, в т.ч. и могъщия и страховит Тиранозавър Рекс. Но посетителите ще видят още мамут, гигантска костенурка и други интересни животни, пред които да си направят снимка за спомен. Извайването на фигурите от пясък е в напреднала фаза, като по тях работят 14 скулптори от България, сред които и много бургазлии. Според директора на пясъчния фестивал Димитър Маджаров, в годините той допринесъл за създаването на българска школа в пясъчната скулптура. „Години наред присъстваха чуждестранни автори, които обучаваха българските в тайните на пясъчното изкуство. Нашите творци вече получават покани за фестивали в цяла Европа“, посочи той пред Радио България:

“С удоволствие мога да кажа, че тази година се включиха четирима студенти, нови автори, които не са участвали до този момент, и изработиха две от композициите. Отделно имаме и утвърдени скулптори, които за първи път се сблъскаха с работата с пясък. Но това е и идеята на фестивала - да ражда все повече автори, за да може да има разнообразие и по този начин изграждаме нашата школа. Затова за нас е чест вече две-три години да посрещаме само български автори.”


Пясъчният фестивал успя да се наложи като търсена туристическа атракция на Южното ни крайбрежие. Над милион души са посетили фестивала в отминалите 14 издания.

“Надявам хората да излизат с позитивни чувства,с усмивка и да правят своите селфита на територията на пясъчния фестивал. От цял свят са посетителите в предните издания, очаквам и тази година да имаме гости от много държави”, каза директорът на проявата Димитър Маджаров.


Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС, Община Бургас




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40