Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранните приключенци пристигат у нас най-вече за конни преходи и трекинг

България е истинска находка за любителите на орнитологични турове

Снимка: „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“

Ръст спрямо миналата година на чуждите гости, които пристигат не за да отдъхват на Черноморието, а за да преживеят приключение сред българската природа, отчитат туроператори.

Все още не са достигнати нивата от периода преди 2019 г., но интересът е голям, въпреки липсата на сериозна национална туристическа реклама, твърди Любомир Попйорданов, председател на "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. За първи път през месец юли страната ни е взела участие на едно от водещите изложения за птици във Великобритания, а орнитологичните турове са сред най-елитните и скъпи видове пътувания по света, научаваме от Любомир Попйорданов. В това отношение България е истинска съкровищница, тъй като на наша територия могат да се наблюдават над 400 вида птици, което е почти половината от пернатите видове, обитаващи Стария континент.


Природолюбители и приключенци поемат по различни маршрути у нас, за да наблюдават птици, диви орхидеи или водни кончета … Други посещават етнографски села, проявяват интерес към пъстрия български фолклор или към традиционната кухня. Популярни са и винените турове. Палитрата от преживявания е богата. Какви приключения търсят чужденците напоследък ?

"През тази година имаме успешни пътувания с коне в Стара планина и в Родопите. Имаме пътувания с колела, макар че очакваме да се случи нещо повече в този сектор през следващата година. Но най-известният и популярен вид туризъм сред чуждите приключенци в момента е трекингът или планинските преходи. Към тях се насочват най-вече швейцарци, германци, французи, испанци, англичани. След ковид пандемията тези туристи значително се активизираха. Те се влияят много и от цените. А цените в хотелите ни (заради войната и икономическата криза - бел.ред.) се променят всеки месец. Това поставя туроператорите в изключително тежко положение“ - твърди Любомир Попйорданов и добавя, че в момента има сериозен глад за планински водачи у нас.


Средна Стара планина, Рила и Пирин са най-добре обезпечените за трекинг планини в България.

Те разполагат с маркирани пътеки и мрежа от хижи и заслони. С помощта на джипиес и карти, чужденците могат съвсем спокойно да се ориентират сами. Затова расте броят на индивидуалните туристи у нас. Повечето обаче се обръщат за съдействие към местни туроператори и пристигат тук с организирани групи. Една от причините е, че по-голямата част от туристическата информация у нас е поднесена на кирилица и ако не владеете български, много трудно ще се ориентирате в обстановката.

Има още една категория приключенци:

"Има и много индивидуално пътуващи, които си купуват пакети за организирани пътувания, но без водач. Това означава, че двама или четирима души закупуват такъв пакет от някой агент в своята страна, който работи с български туроператор. Пристигайки на летището, те получават целия пакет документи, свързан с престоя им, и вече могат да подредят деня си според своите желания и интереси т.е. това са индивидуални туристи, но с организирано от наш туроператор пътуване“ - казва Любомир Попйорданов.

Според него България изостава от съседите ѝ Сърбия, Гърция и Турция, които провеждат последователна рекламна политика, наблягайки на зеления и природосъобразен отдих, на кулинарните турове и на преживяванията. "А това са неща, с които разполагаме като даденост. Браншът обаче, все още не може да постигне единодушие как най-добре да позиционираме България на световната туристическа карта“ – заключава Любомир Попйорданов.

Снимки:  "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“, Pixabay
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10