Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранните приключенци пристигат у нас най-вече за конни преходи и трекинг

България е истинска находка за любителите на орнитологични турове

Снимка: „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“

Ръст спрямо миналата година на чуждите гости, които пристигат не за да отдъхват на Черноморието, а за да преживеят приключение сред българската природа, отчитат туроператори.

Все още не са достигнати нивата от периода преди 2019 г., но интересът е голям, въпреки липсата на сериозна национална туристическа реклама, твърди Любомир Попйорданов, председател на "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. За първи път през месец юли страната ни е взела участие на едно от водещите изложения за птици във Великобритания, а орнитологичните турове са сред най-елитните и скъпи видове пътувания по света, научаваме от Любомир Попйорданов. В това отношение България е истинска съкровищница, тъй като на наша територия могат да се наблюдават над 400 вида птици, което е почти половината от пернатите видове, обитаващи Стария континент.


Природолюбители и приключенци поемат по различни маршрути у нас, за да наблюдават птици, диви орхидеи или водни кончета … Други посещават етнографски села, проявяват интерес към пъстрия български фолклор или към традиционната кухня. Популярни са и винените турове. Палитрата от преживявания е богата. Какви приключения търсят чужденците напоследък ?

"През тази година имаме успешни пътувания с коне в Стара планина и в Родопите. Имаме пътувания с колела, макар че очакваме да се случи нещо повече в този сектор през следващата година. Но най-известният и популярен вид туризъм сред чуждите приключенци в момента е трекингът или планинските преходи. Към тях се насочват най-вече швейцарци, германци, французи, испанци, англичани. След ковид пандемията тези туристи значително се активизираха. Те се влияят много и от цените. А цените в хотелите ни (заради войната и икономическата криза - бел.ред.) се променят всеки месец. Това поставя туроператорите в изключително тежко положение“ - твърди Любомир Попйорданов и добавя, че в момента има сериозен глад за планински водачи у нас.


Средна Стара планина, Рила и Пирин са най-добре обезпечените за трекинг планини в България.

Те разполагат с маркирани пътеки и мрежа от хижи и заслони. С помощта на джипиес и карти, чужденците могат съвсем спокойно да се ориентират сами. Затова расте броят на индивидуалните туристи у нас. Повечето обаче се обръщат за съдействие към местни туроператори и пристигат тук с организирани групи. Една от причините е, че по-голямата част от туристическата информация у нас е поднесена на кирилица и ако не владеете български, много трудно ще се ориентирате в обстановката.

Има още една категория приключенци:

"Има и много индивидуално пътуващи, които си купуват пакети за организирани пътувания, но без водач. Това означава, че двама или четирима души закупуват такъв пакет от някой агент в своята страна, който работи с български туроператор. Пристигайки на летището, те получават целия пакет документи, свързан с престоя им, и вече могат да подредят деня си според своите желания и интереси т.е. това са индивидуални туристи, но с организирано от наш туроператор пътуване“ - казва Любомир Попйорданов.

Според него България изостава от съседите ѝ Сърбия, Гърция и Турция, които провеждат последователна рекламна политика, наблягайки на зеления и природосъобразен отдих, на кулинарните турове и на преживяванията. "А това са неща, с които разполагаме като даденост. Браншът обаче, все още не може да постигне единодушие как най-добре да позиционираме България на световната туристическа карта“ – заключава Любомир Попйорданов.

Снимки:  "Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“, Pixabay
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30