Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птици, графити и вино - София посреща гостите си с нови маршрути и атракции

Голям синигер
Снимка: visitsofia.bg

Със забележителните 139%  се е увеличил притокът на чужди туристи в столичния град през първото полугодие на тази година спрямо същия период на пандемичната 2021 г. Най-многобройни са гостите от Германия, Румъния, Израел, Италия, САЩ, Гърция и Великобритания, съобщават от Министерството на туризма. Повечето чужденци пристигат с Low cost полети за уикенда, други остават за кратко в града преди да продължат към вътрешността на страната. Средният им престой в София е 2 - 3 дни, но ръстът на нощувките от началото на годината е скочил с 86%.

Според Иво Маринов, директор на столично общинско предприятие "Туризъм", чуждите посетители се впечатляват най-вече от историческия център на София със следи от римско време, от църквите, музеите художествените галерии, както и от възможността да се запознаят с местната кухня и вина. Те идват и заради богатата културна програма – концерти, оперни спектакли, фолклорни изяви... Съдейки по многобройните анкети на Радио България, едно от нещата, които допадат на чужденците, са зеленината и красивите софийски паркове. Повечето обаче не подозират, че зелените площи в града са населени с невероятно птиче богатство - кълвачи, косове, червеногръдки, синигери, и други пернати видове. В Борисовата градина, като най-големия горски парк в столицата, има дори гнездящи грабливи птици, като малък ястреб и горска ушата сова.

Зеленоглава патица

В парковете с водни площи, какъвто е Южният парк, се наблюдават и водолюбиви птици като зеленоглавата патица и др. А птицата-символ на столичния град е големият жълт синигер, сочи проведена преди време анкета сред софиянци.

"В тази връзка, създадохме картата "Запознайте се с птиците на София“, в която представяме 5 парка с 3 маршрута с 36 информационни точки, в които могат да се наблюдават над 200 вида. Защото София е вторият европейски град по богатство на птици! Маршрутите са в жълто и синьо, каквото е и оперението на нашия символ – синигера. Има и информационни табла за отделните видове, както и съвети как да се грижим за птиците“ – обяснява Иво Маринов.

Син синигер

Освен по следите на пернатите, гостите на столицата могат да поемат и по следите на … виното. София не е част от винарските региони на България, но това не пречи градът да е най-големият консуматор на вино в страната. Така се родила идеята за създаване на градски винен маршрут с карта, която включва 40 ресторанта и барове, както и 31 специализирани магазина в София, предлагащи висококачествено българско вино. А любителите на уличното изкуство и графити културата, която у нас започва да се развива в средата на 90-те години на 20 век, ще бъдат „примамвани“ с маршрута "STREET ART SOFIA“:


"В картата са включени 20 графити, основно в централна градска част, до които има лесен достъп с градския транспорт. И трите карти са „живи карти“, те периодично ще се актуализират. Например в картата за уличното изкуство ще включим в близко бъдеще и високостойностни графити от столичния квартал „Хаджи Димитър“ и други части на града“ – казва Иво Маринов.

Винената карта на София вече е публикувана на официалния туристически портал на Столична община. До края на юли ще бъдат качени и картите на птиците и уличното изкуство, обеща Иво Маринов.

Снимки: visitsofia.bg, pixabay

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10