Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птици, графити и вино - София посреща гостите си с нови маршрути и атракции

Голям синигер
Снимка: visitsofia.bg

Със забележителните 139%  се е увеличил притокът на чужди туристи в столичния град през първото полугодие на тази година спрямо същия период на пандемичната 2021 г. Най-многобройни са гостите от Германия, Румъния, Израел, Италия, САЩ, Гърция и Великобритания, съобщават от Министерството на туризма. Повечето чужденци пристигат с Low cost полети за уикенда, други остават за кратко в града преди да продължат към вътрешността на страната. Средният им престой в София е 2 - 3 дни, но ръстът на нощувките от началото на годината е скочил с 86%.

Според Иво Маринов, директор на столично общинско предприятие "Туризъм", чуждите посетители се впечатляват най-вече от историческия център на София със следи от римско време, от църквите, музеите художествените галерии, както и от възможността да се запознаят с местната кухня и вина. Те идват и заради богатата културна програма – концерти, оперни спектакли, фолклорни изяви... Съдейки по многобройните анкети на Радио България, едно от нещата, които допадат на чужденците, са зеленината и красивите софийски паркове. Повечето обаче не подозират, че зелените площи в града са населени с невероятно птиче богатство - кълвачи, косове, червеногръдки, синигери, и други пернати видове. В Борисовата градина, като най-големия горски парк в столицата, има дори гнездящи грабливи птици, като малък ястреб и горска ушата сова.

Зеленоглава патица

В парковете с водни площи, какъвто е Южният парк, се наблюдават и водолюбиви птици като зеленоглавата патица и др. А птицата-символ на столичния град е големият жълт синигер, сочи проведена преди време анкета сред софиянци.

"В тази връзка, създадохме картата "Запознайте се с птиците на София“, в която представяме 5 парка с 3 маршрута с 36 информационни точки, в които могат да се наблюдават над 200 вида. Защото София е вторият европейски град по богатство на птици! Маршрутите са в жълто и синьо, каквото е и оперението на нашия символ – синигера. Има и информационни табла за отделните видове, както и съвети как да се грижим за птиците“ – обяснява Иво Маринов.

Син синигер

Освен по следите на пернатите, гостите на столицата могат да поемат и по следите на … виното. София не е част от винарските региони на България, но това не пречи градът да е най-големият консуматор на вино в страната. Така се родила идеята за създаване на градски винен маршрут с карта, която включва 40 ресторанта и барове, както и 31 специализирани магазина в София, предлагащи висококачествено българско вино. А любителите на уличното изкуство и графити културата, която у нас започва да се развива в средата на 90-те години на 20 век, ще бъдат „примамвани“ с маршрута "STREET ART SOFIA“:


"В картата са включени 20 графити, основно в централна градска част, до които има лесен достъп с градския транспорт. И трите карти са „живи карти“, те периодично ще се актуализират. Например в картата за уличното изкуство ще включим в близко бъдеще и високостойностни графити от столичния квартал „Хаджи Димитър“ и други части на града“ – казва Иво Маринов.

Винената карта на София вече е публикувана на официалния туристически портал на Столична община. До края на юли ще бъдат качени и картите на птиците и уличното изкуство, обеща Иво Маринов.

Снимки: visitsofia.bg, pixabay

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нова снежна покривка на Пампорово

В края на зимния сезон любителите на ските могат да се възползват от новата 20-сантиметрова снежна покрива на Пампорово в Родопите. На тяхно разположение са дванайсет писти, а лифт картите са на промоционални цени. Ски сезонът ще продължи минимум до 7..

публикувано на 09.03.24 в 10:11

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10

Вижте кои исторически места да посетите навръх Националния празник на България

Над 6 хиляди българи ще се изкачат на паметния връх Шипка на 3 март, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Други 25 хиляди наши сънародници пък ще използват почивните дни покрай Националния празник – 3 март , за да посетят..

публикувано на 02.03.24 в 05:30