Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бум на чуждестранните туристи в София

Снимка: Sofia Free Tour

90% е ръстът на чуждестранните туристи в София спрямо 2021 година, съобщи за БНР директорът на столичното общинско предприятие по туризъм Иво Маринов. Средният престой на чуждестранните туристи в столицата е почти три дни. Най-многобройни са гостите от Германия, Израел, Румъния, Италия, Великобритания и Испания.

Разработват се продукти-маршрути, които не изискват връзка с туроператор. Такива са изготвените карта "Опознай птиците на София", чрез която в три от парковете на града могат да се наблюдават над 250 вида птици, и "Винена карта на София". "Карта на стрийт арт-изкуствата" предвижда разглеждане на професионално направени графити. Работи се също по карти на архитектурното наследство от периода след 1945 година, на вековните дървета в София и на занаятчийските бири.

БНР подкасти:

Още от категорията

Двойно повече чужденци избират България за приключенски туризъм

Двойно повече чуждестранни туристи от различни страни пристигат в България за приключенски туризъм през това лято в сравнение с миналата година. "Сезонът се очертава като наистина добър", каза Любомир Попйорданов, председател на сдружение "Планини и..

публикувано на 20.08.23 в 11:30

Ново художествено осветление подчертава красотата на Стария Пловдив

Гирлянди от лампи грейнаха под стрехите на възрожденските къщи в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“. Новото улично осветление е дарено от бизнесмен, който се надява Стария град да се превърне в притегателно място и вечер. „Много е..

публикувано на 20.08.23 в 10:05

Над половин милион чужденци са отсядали в България през юни

Още през май Министерството на туризма прогнозира рекорден летен туристически сезон, но очакванията до момента не се оправдават. Въпреки че през юни в България са нощували над половин милион туристи и са генерирани приходи над 81 млн. евро, броят на..

публикувано на 19.08.23 в 11:45