Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи участват в създаването на нанопокрития срещу вируси и бактерии

Снимка: freepik.com

Нанопокрития, които могат да спрат заразното действие на вируси и бактерии по различни повърхности като дръжки на врати и банкомати, разработва международен екип от учени в рамките на проект “STOP” – Surface Transfer of Pathogens (Повърхностен трансфер на патогени). В научните изследвания участва и екип от Института по електроника на БАН. Целта на разработката е да се предотврати възникването на инфекции чрез контакт със заразени повърхности и по този начин да се подобри защитата на човешкото здраве. Първите резултати се очакват през февруари 2024 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За първи път след 1985 г. се променя посоката на демографските данни

За първи път от 38 години населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е с едва 0,3%, или само 2229 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнение на стратегията за демографско развитие през..

публикувано на 27.09.24 в 11:15

38% от пълнолетните в страната са готови да отидат да гласуват на 27 октомври

Ако изборите са днес, 7 са сигурните участници в следващия парламент. Това показва социологическо проучване на "Тренд", по поръчка на "24 часа" . ГЕРБ-СДС е начело с 24,8%  поддръжка. Второто място си оспорват "Възраждане" и "Продължаваме..

публикувано на 27.09.24 в 10:20

Улични музиканти се изявяват на множество открити сцени в столицата

Второто издание на фестивала за улична музика и автентична градска култура Street Music Fest очаква своите почитатели от днес до 29 септември на столичния площад “Славейков”. Цветният и весел форум ще събере на едно място уличните музиканти..

публикувано на 27.09.24 в 09:05