Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Молдовско-румънска винена група прибави към своя каталог и българска марка

Това е първата продажба на родна винарна на чуждестранен инвеститор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди дни мажоритарният дял в един от винените производители у нас беше придобит от молдовско-румънска винена група, която е сред най-големите износители на молдовско вино по света. Тя е и един от лидерите на пазара в Централна и Източна Европа. Досегашният собственик на българската винарна остава акционер с дял от 24% дял и активна роля за развитието на бизнеса.

"Разговорите за сделката започнаха преди около година, по идея на собствениците на чуждата компания, проучили нашите масиви, производствена база и екип. Разбрахме, че споделяме обща философия и желание да създаваме качествени вина от среден и висок клас – радва се изпълнителният директор на родната изба Ангел Ангелов. – Най-важната задача след окончателното сключване на сделката, е българската винарна да се разпространи много по-сериозно на международната сцена. Разбира се, част от нейната продукция ще продължи да се предлага и у нас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13

Еврокомисията ще проведе информационни кампании за въвеждането на еврото у нас

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони подписаха в Люксембург Споразумение за партньорство между Еврокомисията и България за..

публикувано на 12.04.24 в 12:03