Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Молдовско-румънска винена група прибави към своя каталог и българска марка

Това е първата продажба на родна винарна на чуждестранен инвеститор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди дни мажоритарният дял в един от винените производители у нас беше придобит от молдовско-румънска винена група, която е сред най-големите износители на молдовско вино по света. Тя е и един от лидерите на пазара в Централна и Източна Европа. Досегашният собственик на българската винарна остава акционер с дял от 24% дял и активна роля за развитието на бизнеса.

"Разговорите за сделката започнаха преди около година, по идея на собствениците на чуждата компания, проучили нашите масиви, производствена база и екип. Разбрахме, че споделяме обща философия и желание да създаваме качествени вина от среден и висок клас – радва се изпълнителният директор на родната изба Ангел Ангелов. – Най-важната задача след окончателното сключване на сделката, е българската винарна да се разпространи много по-сериозно на международната сцена. Разбира се, част от нейната продукция ще продължи да се предлага и у нас.


БНР подкасти:

Още от категорията

Кабинетът ще уведоми “Лукойл” за прекратената концесия на терминал “Росенец”

Правителството ще уведоми “Лукойл” за прекратяването на договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал “Росенец” – част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас, съобщи пресслужбата на Министерския съвет...

публикувано на 12.08.23 в 09:10

Неблагоприятните метеорологични условия намалиха добива на зърнени култури в България

Състоянието на пролетните земеделски култури – царевица и слънчоглед, в по-голямата част от страната е незадоволително, а на определени места дори тревожно, съобщи кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова.  Предвижданията на земеделските..

публикувано на 10.08.23 в 19:03

„АЕЦ Козлодуй“ ще договаря доставки от руски компании за ремонта на Блок 6

"АЕЦ Козлодуй“ ще може да договори и получи доставки на части и компоненти от руски компании за плановия годишен ремонт на блок 6. След получено писмо от атомната ни централа и по предложение на министъра на енергетиката правителството предостави на..

публикувано на 09.08.23 в 17:06