Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва панорама на бразилската класическа музика в София

Снимка: НМА „Проф. Панчо Владигеров“

От 7 ноември до 5 декември в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще се проведе ˮПанорама на бразилската класическа музика“. Това е третото издание на фестивала, който този път е посветен на историята на Бразилия, по повод 200-годишнината от независимостта на страната. Концертите са пет – всеки понеделник, в рамките на пет седмици. Участват млади изпълнители, студенти в НМА, които ще представят произведения на 35 бразилски композитори, творили през различни епохи.

Преди всеки концерт Хари Кроул – композитор и професор по история на бразилската музика, ще изнася лекция (с превод на български език). Първата от тях е на тема „Изграждането на музикалния вкус: установяване на португалския двор в Бразилия и обявяването на независимостта на Бразилия“ и обхваща периода между 1808 и 1822 г. Солисти в тази първа вечер на фестивала са цигуларите Виктор Тренев и Георги Райчев, а също пианистите Катерина Радева и Петър Дюлгеров.

Проектът се реализира от сдруженията ˮКултура, медии, комуникация“ и ˮЗенон“, в партньорство с НМА и с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и Посолството на Бразилия. Входът е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борислав Славов

Български композитор с наградата за "Най-добра музика" на BAFTA

Българският композитор Борислав Славов спечели престижната награда за "Най-добра музика" в тазгодишното 20-о издание на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство BAFTA GAMES AWARDS, съобщи БНР "Хоризонт". Славов..

публикувано на 12.04.24 в 15:17
Снимка: facebook.com/LidiaGanevaOfficial

"Няма да се променя за теб"

Доказала таланта си още като дете, когато едва в трети клас представи България на Детската Евровизия в Малта, по-късно и с успешното си участие в "Гласът на България", вече 18-годишната Лидия Ганева се развива като обещаваща млада певица. И въпреки че..

публикувано на 11.04.24 в 10:15
JazzBoree

"Дос, дос, Доне ле"– български фолклор и джаз в дебютния сингъл на JazzBoree

Новата етноджаз формация JazzBoree прави силно впечатление още със своя дебютен сингъл "Дос, дос, Доне ле". Познаваме Савина Пламенова като фолклорна певица, която обича и джаза. Участвала в различни популярни народни ансамбли, в последно..

публикувано на 10.04.24 в 10:15