Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Архангеловден в Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил"

10
Снимка: Дарина Григорова

На 8 ноември Православната ни църква почита небесните войни на светлината и справедливостта, които възнасят молитвите на светиите пред Бога. Това са архангелите Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил. За българския народ Архангеловден е вторият по значимост есенен празник, след Димитровден (26.10).

Големите църковни празници ни приканват да преоткрием духовните български корени, а прекрасните метеорологични условия тази есен правят излетите до планинските манастири особено вълнуващи.

Един такъв маршрут е до обителта "Св. Архангел Михаил", която е част от манастирския комплекс "Софийска Света гора". Разположен е на северния склон на Плана планина, недалеч от софийското село Кокаляне, на 10 км южно от София. До него се стига трудно, по стръмна горска пътека, която започва малко след селото от т.нар. "Дяволски мост" над река Ведена (приток на р. Искър) и се вие над главния път, свързващ София и Самоков, покрай горната част на Искърското дефиле.

Счита се, че светата обител е основана през XI в., по време на управлението на Цар Самуил, а към нея били включени много имоти. При завладяването на България от османлиите, след падането на близката Урвишка крепост, чиито останки се намират от другата страна на дефилето, в манастира били отнесени ценности и стари книги. Сред тях били и две реликви от епохата на Второто българско царство, свързани с последния владетел цар Иван Шишман – сребърна кратунка и кристална трапезна чаша със златни инкрустации. По-късно, по време на османското владичество, обителта два пъти е опожарявана и разграбвана, а през 1858 г. е възстановена от Йеромонах Хрисанд, дошъл от Рилския манастир, като настоящата черква в комплекса е съградена през 1896 г., върху останките на някогашната. Освен храма, в обителта има два параклиса, а камбанарията е построена през 2000 г.

Въпреки набезите, Кокалянският манастир е успял да съхрани т.нар. "Урвишки сборник", съдържащ похвални слова за архангелите Михаил и Гавриил, като особено ценно е словото от св. Климент Охридски. До 1870 г. там била съхранявана и кристалната "царска" чаша със златни цветя, но била счупена от послушник в манастира.

Още за един от най-величествените манастирски комплекси и неговата история можете да прочетете в публикацията на Радио България.


Съставила: Дарина Григорова

Снимки: Дарина Григорова

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06