Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сок от планински лимон, арония или дюля – защо не е лесно да си биопроизводител у нас

Снимка: Pixabay

Ако посетите нашенски фермерски пазар, ще останете впечатлени от невероятното разнообразие от типично български биопродукти. Спектърът е широк – от натурална козметика и напитки, до био храни и дори лечебни препарати по рецепти от народната медицина.

Да си биопроизводител в България обаче си е истинско предизвикателство, научаваме от Пенка Цочева от град Троян. През 2005 година върху собствена земя, тя засажда първите декари арония, ябълки и сливи, започва да отглежда и дюли. По-късно решава да обогати палитрата си с една нетипична за географските ни ширини култура - планински лимон, който чудесно вирее на 1000 метра височина сред суровия климат на Троянския Балкан. “Планинският лимон стана хит покрай респираторните заболявания като ковида, грипа и пневмониите“- казва Пенка. Биопродукцията от нейната ферма обаче трудно намира пазар, затова тя решава да затвори цикъла на производство:

“От 2012 г. се заех да правя цех и докато го узаконя и го съобразя с всички изисквания на Агенция по храните мина година. През 2013 г. закупих австрийски машини за производство на сокове и в момента произвеждаме голямо разнообразие от артикули. Но продукцията бавно се пласира на пазара, тъй като соковете ни са по-скъпи от обикновените, които пък са пълни с консерванти и са “боичка водичка“. Освен това все още българинът няма достатъчно добра здравна култура. Но търсенето расте, особено след пандемията“ – казва Пенка Цочева.


След сериозния пик през 2017 г., делът на биопродукцията в България се е свил значително от 7% , до сегашните 1,5%, алармират отБългарската асоциация "Биопродукти". Затова пък търсенето е голямо и вносът от чужбина расте. Масова практика е български био суровини да се изнасят на безценица зад граници и там да се преработват. После, под формата на готов артикул, те се появяват у нас, подбивайки по този начин пазара на биопродуктите madeinBG.

“Биоземеделието е с по-ниски добиви и с далеч по-висока цена на крайния продукт“ – казва Пенка. Подобно на нейните колеги, и тя разчита на подкрепа от страна на държавата. Но заради установени схеми на измами в сектора, през последните години държавата упражнява свръх регулация, която спъва и обезсърчава производителите:

“Много са ниски субсидиите за биопроизводители, а имаше и празни години, когато Министерството на земеделието не разполагаше със средства за биологични култури. Това ни се отрази тежко. Нашата стока постоянно се контролира. Всяка години имаме нови сертификати за всичко – както за биоземеделието, така и за производството на соковете. Текат непрестанни проверки за качеството и пр.. Срещаме сериозен проблем и с изискванията на РЗИ, свързани с описанието на артикулите. Сега вече не трябвало на етикетите да пише, че продуктът ни е 100% био. Това ни поставя в още по-неравностойно положение спрямо производители на евтините и много по-некачествени сокове“- казва Пенка Цочева.

Така, пред нейния 100% натурален планински лимон с доказани здравословни качества, отглеждан и преработен по всички стандарти на ЕС, вероятно българският неособено платежоспособен потребител ще предпочете по-евтините вносни сокове, наблъскани с есенции, захар и какви ли не добавки. Пенка обаче не губи надежда, защото за нея биопроизводството е по-скоро призвание, отколкото бизнес.

Снимки: Pixabay, aroniabg.eu



По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската икономика нараства с 1,8% през 2023 г.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 1,8% през 2023 г. и възлиза на 183,7 млрд. лв. (93,9 млрд. евро), показват предварителните данни на Националния статистически институт. Така на един човек се падат 28 516 лв. от целия обем или 14 580 евро...

публикувано на 08.03.24 в 13:30

ЕК одобри 120 млн. лв. за българските фермери

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 120 млн. лева в подкрепа на фермерите, производителите на зърно и маслодайни култури в контекста на войната на Русия в Украйна, предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова...

публикувано на 07.03.24 в 15:33

България и Молдова ще си сътрудничат в областта на земеделието

Проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието и храните между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова одобри..

публикувано на 06.03.24 в 14:51