Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват пред виенската публика шедьоврите на Иван Милев

Снимка: haus-wittgenstein.at

Творби на бележития художник Иван Милев от фонда на Художествената галерия в родния му Казанлък ще бъдат представени в австрийската столица Виена. Експозицията „В странство. 125 години от рождението на Иван Милев“, ще бъде открита на 22 ноември от 18:30 ч. в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ от известния изкуствовед д-р Бернхард Бьолер, виден специалист за виенския сецесион.

Изложбата включва и мистичния портрет „Ахинора“. Сирак Скитник определя през 1925 г. картината, като най-доброто съчетание на легенда и живопис. Самият Милев за който мнозина казват, че е силно повлиян от виенския сецесион, посещава града, макар и за лечение, през същата 1925 г.

През март 2022 г. изложбата „В странство“ беше показана и в Рим.

.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15