Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват пред виенската публика шедьоврите на Иван Милев

Снимка: haus-wittgenstein.at

Творби на бележития художник Иван Милев от фонда на Художествената галерия в родния му Казанлък ще бъдат представени в австрийската столица Виена. Експозицията „В странство. 125 години от рождението на Иван Милев“, ще бъде открита на 22 ноември от 18:30 ч. в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ от известния изкуствовед д-р Бернхард Бьолер, виден специалист за виенския сецесион.

Изложбата включва и мистичния портрет „Ахинора“. Сирак Скитник определя през 1925 г. картината, като най-доброто съчетание на легенда и живопис. Самият Милев за който мнозина казват, че е силно повлиян от виенския сецесион, посещава града, макар и за лечение, през същата 1925 г.

През март 2022 г. изложбата „В странство“ беше показана и в Рим.

.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: internationalbagpipeorganisation.com

Пловдив е домакин на международна гайдарска конференция

Български и чуждестранни изпълнители на гайда, както и преподаватели по този традиционен инструмент си дават среща в Пловдив от 8 до 10 март. Това е една от инициативите в страната ни, посветени на Международния ден на гайдата – 10 март. Началото..

публикувано на 08.03.24 в 06:50

Йохана Траянова представя чрез фотографски техники жената като любов, закрила и... наркотик

За да изрази многоликостта на женските състояния и същност, визуалният артист Йохана Траянова си служи с ботанически форми, които пресъздава с фотографски похвати. Разказът й е иносказателен – той увлича зрителя, превръщайки го в активен..

публикувано на 08.03.24 в 06:15

Захари Карабашлиев представя във Виена последния си роман "Рана"

Нашумелият български писател Захари Крабашлиев ще представи в в австрийската столица последния си роман "Рана". Домакин на събитието във Виена, което ще се състои на 7 март от 18.30 ч. местно време, е Българският културен институт "Дом Витгенщайн"...

публикувано на 06.03.24 в 19:35