Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немският коледен базар в София – инициатива, която свързва и сплотява

7
Снимка: Станислава Гайдажиева

Атмосферата е предразполагаща – разнася се сладък аромат на разнообразни немски печива и типичното греяно вино с подправки; блещукащи светлини озаряват множеството изкусителни подаръци и ръчно изработени вещи с коледен дух; музиката сгрява душата, а елхата в центъра на коледния базар приканва със своята пищност и празничност.

Ирене и Беатриз са студентки от Мадрид, които от септември месец насам са на обмен по програмата „Еразъм+“ в София. Въпреки дъжда, който е решил да поздрави организаторите на Немския коледен базар за откриването на дванадесетото му издание, момичета са привлечени от ярките цветове, омайващите аромати и сияйните светлини, и с чаша греяно вино в ръка и весело настроение в душата избират стратегическо място край голямото коледно дърво.

Унесени в сладки разговори двете испанки скоро се оказват във веселата компания на Анхел и Андреа. Баща и дъщеря, двамата са на посещение в София за първи път. Когато чуват своята родна реч сред жужащата глъч, Андреа и Анхел бързо се присъединяват към Ирене и Беатриз, за да се запознаят с тях и да прекарат първия си коледен базар в България със сънародници.

“Немският коледен базар в София ни помогна да се намерим и обединим“, казват с усмивка двете момичета, а Андреа и Анхел допълват в един глас: “Това е той, истинският коледен дух!“.

Има ли разлика между коледните базари в София и Мадрид и какво е първото впечатление на испанските туристи от столицата на България?

“Хората в България могат да бъдат по-весели и усмихнати, по-безгрижни и не толкова сериозни, а коледният базар е напълно в състояние да постигне тази цел.“

Йохен Бреме организира Немския коледен базар в София за дванадесети пореден път. Стартирал като инициатива, която да запълва празнината в сърцето на чужденеца, напуснал своята Родина. Подготовката на базара сплотява цялата немскоговоряща общност в града от самото начало. “Искахме да създадем една предколедна атмосфера“, споделя Бреме.

Коледните базари са типично немска традиция. Успява ли обаче тази традиция да обедини хората в София или по-скоро ги разединява?

„Да, това е немска традиция, която е на повече от 500 години. Тя има здрави корени и надявам се, да се утвърди и в България. Тук идват много българи и на тях им харесва, защото традицията е чаровна и създава уют.“

Българите или немците са по-редовните посетители на Немския коледен базар?

"Има българи, както и германци – смесено е. Забелязват се много немски студенти; радват се на чувствата, защото им напомня за родината. Естествено идват и много туристи. Още когато си планират пътуването питат дали там има и Коледен базар. Някои идват специално за събитието." 


Традициите по Коледа в България и в Германия се различават, но Йохен Бреме и семейството му (съпругата му е българка) се стараят да ги обединяват.

“Украсявам елхата на 24 декември сутринта с бира в ръка, но вечерта празнуваме по български с нечетен брой постни ястия. На Рождество задължително се сервират немски блюда – пече се гъска, а в самия край на празничните дни се сурвакаме по стар български обичай, който е от любимите ми.“

Немският коледен базар ще остане отворен до 22 декември на обичайното си място – площад „Княз Александър I Батенберг“. Какво пожелава Йохен Бреме на своите сънародници в България, а и на всички хора по света?

Пожелавам им мир, разбира се и здраве, но най-вече мир – най-важното е, да живеем мирно и спокойно, ставащото в света ме плаши…“ 

Видео и Снимки: Станислава Гайдажиева

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08