Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немският коледен базар в София – инициатива, която свързва и сплотява

7
Снимка: Станислава Гайдажиева

Атмосферата е предразполагаща – разнася се сладък аромат на разнообразни немски печива и типичното греяно вино с подправки; блещукащи светлини озаряват множеството изкусителни подаръци и ръчно изработени вещи с коледен дух; музиката сгрява душата, а елхата в центъра на коледния базар приканва със своята пищност и празничност.

Ирене и Беатриз са студентки от Мадрид, които от септември месец насам са на обмен по програмата „Еразъм+“ в София. Въпреки дъжда, който е решил да поздрави организаторите на Немския коледен базар за откриването на дванадесетото му издание, момичета са привлечени от ярките цветове, омайващите аромати и сияйните светлини, и с чаша греяно вино в ръка и весело настроение в душата избират стратегическо място край голямото коледно дърво.

Унесени в сладки разговори двете испанки скоро се оказват във веселата компания на Анхел и Андреа. Баща и дъщеря, двамата са на посещение в София за първи път. Когато чуват своята родна реч сред жужащата глъч, Андреа и Анхел бързо се присъединяват към Ирене и Беатриз, за да се запознаят с тях и да прекарат първия си коледен базар в България със сънародници.

“Немският коледен базар в София ни помогна да се намерим и обединим“, казват с усмивка двете момичета, а Андреа и Анхел допълват в един глас: “Това е той, истинският коледен дух!“.

Има ли разлика между коледните базари в София и Мадрид и какво е първото впечатление на испанските туристи от столицата на България?

“Хората в България могат да бъдат по-весели и усмихнати, по-безгрижни и не толкова сериозни, а коледният базар е напълно в състояние да постигне тази цел.“

Йохен Бреме организира Немския коледен базар в София за дванадесети пореден път. Стартирал като инициатива, която да запълва празнината в сърцето на чужденеца, напуснал своята Родина. Подготовката на базара сплотява цялата немскоговоряща общност в града от самото начало. “Искахме да създадем една предколедна атмосфера“, споделя Бреме.

Коледните базари са типично немска традиция. Успява ли обаче тази традиция да обедини хората в София или по-скоро ги разединява?

„Да, това е немска традиция, която е на повече от 500 години. Тя има здрави корени и надявам се, да се утвърди и в България. Тук идват много българи и на тях им харесва, защото традицията е чаровна и създава уют.“

Българите или немците са по-редовните посетители на Немския коледен базар?

"Има българи, както и германци – смесено е. Забелязват се много немски студенти; радват се на чувствата, защото им напомня за родината. Естествено идват и много туристи. Още когато си планират пътуването питат дали там има и Коледен базар. Някои идват специално за събитието." 


Традициите по Коледа в България и в Германия се различават, но Йохен Бреме и семейството му (съпругата му е българка) се стараят да ги обединяват.

“Украсявам елхата на 24 декември сутринта с бира в ръка, но вечерта празнуваме по български с нечетен брой постни ястия. На Рождество задължително се сервират немски блюда – пече се гъска, а в самия край на празничните дни се сурвакаме по стар български обичай, който е от любимите ми.“

Немският коледен базар ще остане отворен до 22 декември на обичайното си място – площад „Княз Александър I Батенберг“. Какво пожелава Йохен Бреме на своите сънародници в България, а и на всички хора по света?

Пожелавам им мир, разбира се и здраве, но най-вече мир – най-важното е, да живеем мирно и спокойно, ставащото в света ме плаши…“ 

Видео и Снимки: Станислава Гайдажиева

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30