Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български произведения в юбилейния концерт на Смесения хор на БНР

Смесеният хор на БНР
Снимка: БНР

През 2022 г. Смесеният хор на БНР навлезе в своя 70-и сезон, който продължава на 23 ноември с концерт в Централния военен клуб. Ще прозвучат произведения от Апостол Николаев-Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги Попов, Александър Райчев, Славил Димитров, Николай Стойков, Димитър Нинов и др., както и ˮМиса Католика Булгарика” от Юли Дамянов, с участието на Георги Бакърджиев (тъпан). Солисти в програмата са Велислав Нинов, Весела Тодорова, Виктор Кръстанов, Димитър Зашев, Надя Павлова, Сребрина Минева – всички те са певци от редиците на престижния състав. Съпровод на пиано - Моника Гвоздева.

През годините Смесеният хор на БНР е изнасял концерти в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Гърция, Япония. Участвал е в мащабни оперни продукции, концерти и записи под палката на големи диригенти, сред които Херберт фон Караян, Жорж Претр, Клаудио Абадо, Пиер Дерво и др.

През 2014 г. хорът на БНР е поканен за участие в грандиозния концерт “Европа пее“ на площада във Виена за 9 май - Деня на Европа – концерт, предаван директно по десетки телевизии и радиостанции, част от European Broadcasting Union.

Съставът е работил под ръководството на известните диригенти Михаил Милков, Андрей Андреев, Никола Липов, Методи Матакиев, Драгомир Йосифов, Румен Райчев. От 2016 г. диригент на хора е Любомира Александрова, която ще дирижира и концерта на 23 ноември.

Ето и едно от песнопенията, които ще прозвучат –ˮБлагослови душе моя“ от Апостол Николаев-Струмски (1886-1971), композитор и диригент на църковни хорове, син на бесарабския българин Николай Николаев – музикален деец с принос към създаване и укрепване на хоровото и оперното дело у нас.

Редактор: Албена Безовска


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За теб"

Славин Славчев отдавна е познат като един от най-великолепните гласове на своето поколение в българската музика, и то не само в рок сферата, както личи и от най-новата му песен "За теб". Тя бележи няколко нови момента в развитието на Славин: в нея..

публикувано на 04.04.24 в 10:15

Деляна Лазарова дирижира оркестър на Румънското национално радио

Българката Деляна Лазарова – един от най-известните млади диригенти в света, изнесе концерт с Камерния оркестър на Румънското национално радио и с пианистката Александра Силоча. Това се случи в концертната зала на радиото в Букурещ. “За втори път идвам в..

публикувано на 04.04.24 в 09:08

"Обезумели"

Група P.I.F. продължава да издава нови песни след загубата на своя фронтмен и основен автор на музика – непрежалимия Димо Стоянов, с които следва неговата концепция за звученето на групата. Така е и с песента "Обезумели" – Димо създава музиката по..

публикувано на 02.04.24 в 10:15