Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специална програма отбелязва 80 години от рождението на легендарния български актьор Стефан Данаилов

7
Снимка: БГНЕС

“Е, как няма да съм доволен (от живота - бел. ред.), виж колко съм сладък. Това, което казвам на моите студенти е – да даде Господ да ви се случи това, което на мен ми се случи в живота. Вече много разказах за него – то е радост, щастие и усмивка...”

Тези думи – признание в едно от последните интервюта на големия български актьор проф. Стефан Данаилов за слушателите на БНР сякаш олицетворяват цялата същност на един от символите на българското кино, театър, политика и общество. Любов, с усмивка към живота, към професията, към таланта. Любов към хората.

На 27 ноември 2019 година проф. Стефан Данаилов напусна този свят завинаги, завещавайки ни спомена за една ера, спомен за личност "по-голяма от живота", по думите на генералния директор на БНР Милен Митев. Медията ни участва в програмата на честването на 80-ата годишнина от рождението на големия актьор с предоставяне на архивни записи с неговия глас, които пази "Златният фонд" на БНР. 

Началото на историята е на 9 декември 1942 година в София, с раждането на малкия Стефан. Легендата разказва, че като дете мечтаел да стане моряк, но покрай пленителните разговори за култура и театър между по-голямата му сестра – актрисата Росица Данаилова, и съпруга ѝ – актьора Иван Кондов, решава да тръгне по техните стъпки.


Като съдбовно предзнаменование първата си роля Стефан Данаилов изиграва на 14 години в приключенския детски филм "Следите остават". Следват години в театралната академия на София НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ (тогава ВИТИЗ), първи роли и признание от големи български актьори и режисьори. И тогава настъпва лятото на 1969 година и телевизионния сериал "На всеки километър". Стефан Данаилов влиза във всеки български дом и сърце с образа си на майор Деянов. А думите му от Златния архив на БНР говорят сами за възхищението и любовта, която печели.

"Ние с Григор Вачков, след като бяха излъчени първите серии, имахме около 400 срещи със зрители от цялата страна. На всички тези срещи основният лайтмотив беше много доброто отношение и голямата благодарност на хората за измислянето и създаването на такъв филм. Когато започнахме снимането на новите серии, навсякъде винаги е имало хора, зрители, които са идвали да ни видят. И случайно, обръщайки се встрани, виждаш две очи, които те гледат с възторг, с някакво страшно разбиране за това, което правиш. Като че ли аз не съм аз, а наистина героят Никола Деянов и това не се забравя така лесно."

И както казваме – останалото е история. С множество награди, роли и международно признание. Наред с най-големите отличия в родината си Стефан Данаилов е носител и на Голямата награда на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1970. Шест години по-късно е определен за най-популярния актьор в Чехословакия. През 1994 пленява и цяла Италия с образа си на дон Надзерано “Нуцо” Марчиано в телевизионния сериал "Октопод".


И понеже животът е най-великото изкуство, обществената роля също не е чужда за Стефан Данаилов. Още от 1975 година той е член на БКП, а след промените в България остава верен на социалистическата партия у нас. Става министър на културата в коалиционното правителство на БСП, ДПС и НДСВ в периода 2005 – 2009 г., а през 2011 г. е кандидат на БСП за вицепрезидент заедно с Ивайло Калфин.

"Знаем, че той е от онази рядка порода хора, които няма как да не харесваш и да не обичаш – казва за него вицепрезидентът на България Илияна Йотова. – Онази чаровна усмивка, която помним от многобройните му роли, но помним и от нормалното човешко общуване, дори когато с присъщия му понякога доста ироничен и саркастичен тон те поставя там, където ти е мястото. Нямаше как да му се сърдиш. Защото, ще цитирам друг гений на българската интелектуална мисъл и талант Валери Петров, той е един от онези хвърчащи хора, които идват от космоса, а са родени на земята. Такъв беше Ламбо, както всички го наричахме."

Дарин Ангелов, Росица Обрешкова, Илияна Йотова, Милен Митев, Георги Тошев

Вицепрезидентът на България е патрон на честванията по повод 80 години от рождението на големия актьор. А цялата програма "Стефан Данаилов на 80: години любов" се явява израз на една голяма човешка възхита и любов към него, каза Илияна Йотова пред журналисти по повод началото на инициативата. А то бе дадено на голям екран, както подобава. От 2 до 8 декември в столичното кино "Одеон" се излъчва панорама от пет любими филма на Стефан Данаилов, които той сам избира като особено важни за неговото развитие в актьорската професия. От 9 до 21 декември е подготвена и ретроспективата "Партньорките на Стефан Данаилов" – филми с участието на Виолета Гиндева, Невена Коканова, Цветана Манева и други.

Георги Тошев

"Няма български актьор, а малко са и в чужбина, които да са участвали в 150 филма. Стефан Данаилов е участвал в толкова – посочва двигателят на инициативата журналистът Георги Тошев. – На 6 декември, от 18 часа, в кино "Одеон" ще има премиера и на новата книга за Стефан Данаилов "Игра на живот". Тази книга е много по-голяма от първата (автобиографията "Романът на моя живот" написана от двамата през 2017 година - бел.ред.). Това е биография и изцяло стъпва на неговия личен архив и на свидетелствата на хора, които аз наричам "бекстейдж".“


Георги Тошев наследява личния архив на Мастера – дневници, писма, снимки. "Артефакти от един много смислен, много динамичен, много раздаващ се живот" – признава журналистът. А отвъд познатото в тях се разкрива и голямата чувствителност и чупливост на талантливия човек. “Бил е много нараняван”, обобщава днес Тошев. Но такива големи личности никога не остават от страната на болката и разочарованието, а от тази на доброто и на вярата, че нещо може да бъде променено, разказва ни журналистът.

В това ще се убедим и ние на 6 декември в кино "Одеон", когато ще бъде премиерата на новия документален филм за актьора "Ламбо от София", в който централно място заема родният му град. Сценарист и продуцент е самият Тошев, режисьор Ема Константинова, а консултант Росица Обрешкова, племенница на Данаилов и негов дългогодишен асистент в НАТФИЗ. Обрешкова е и режисьор на спектакъла  "Години любов", който ще бъде кулминацията в програмата на 9 декември в Народния театър. Тогава вицепрезидент Илияна Йотова ще връчи за трета поредна година и "Стипендия на Ламбо" на даровити студенти по изкуства по негова воля приживе. В същия ден в Градската градина пред Народния театър “Иван Вазов“ ще бъде открита фотоизложбата от личния му архив с непоказвани досега снимки.

Живеем във време на безпаметност, смята Георги Тошев. А паметта за успехите на големите българи на нашето съвремие придават плътност на нашата европейска същност – тук и сега. Има много какво да научим от Стефан Данаилов. Има много какво за запомним – признава и директорът на общественото радио Милен Митев.

Генералният директор на БНР Милен Митев

"Талантлив, харизматичен, бохем с неподражаемо чувство за хумор, човек на живота на всеки километър – такъв помни и пази гласа на Стефан Данаилов Българското национално радио. Не много хора знаят, но той е бил и водещ на предаването "Звезди посред бял ден" по програма "Христо Ботев" на БНР от 1981 до 1989 г..".

И сякаш като завършек на един живот, изживян като на филм, звучат и последните думи на Мастъра, съхранени в Златния фонд на БНР от април 2019 година.

"И все пак ми се иска да са по-усмихнати хората, много ми се иска. И все пак, уважаеми слушатели, да сте ми живи и здрави. Да продължаваме да се харесваме. Аз много обичам да обичам и искам да кажа, че лично вас, чичо ви Ламбо, ви обича! С всичките кусури и недостатъци, успехи и неуспехи. Благодаря!"

Снимки: БГНЕС, president.bg, stefandanailov.com




По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Йохана Траянова представя чрез фотографски техники жената като любов, закрила и... наркотик

За да изрази многоликостта на женските състояния и същност, визуалният артист Йохана Траянова си служи с ботанически форми, които пресъздава с фотографски похвати. Разказът й е иносказателен – той увлича зрителя, превръщайки го в активен..

публикувано на 08.03.24 в 06:15

Захари Карабашлиев представя във Виена последния си роман "Рана"

Нашумелият български писател Захари Крабашлиев ще представи в в австрийската столица последния си роман "Рана". Домакин на събитието във Виена, което ще се състои на 7 март от 18.30 ч. местно време, е Българският културен институт "Дом Витгенщайн"...

публикувано на 06.03.24 в 19:35

Преводачът Мариян Петров: Между народите на България и Северна Македония турбуленции няма

Макар България да бе първата държава, признала независимостта на своята съседка, още на 15 януари 1992 година, македонската култура, с известни изключения, не е достатъчно позната в страната ни. Затова Културният център на Република Северна Македония у..

публикувано на 29.02.24 в 10:55