Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велинград се радва на голям туристически интерес насред необичайно топлата зима

Снимка: архив

Хотелиерите в района на Велинград отчитат най-силния зимен сезон от последните четири години, заради отмяна на противоепидемичните ограничения и топлата зима. В момента туристите в града и в Западните Родопи са толкова, колкото и преди пандемията. Това заяви Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград в интервю за БНР-Пловдив

Според него, когато има сняг, туристите търсят ски курортите Банско, Боровец и Пампорово, но когато е топло и безснежно, те посещават Велинград, за да ползват местните минерални извори и басейните.

Легловата база в града, известен още като спа столицата на Балканите, е заета между 70 и 80 %, и то след Коледно-новогодишните празници, твърди Златанов. Той допълни, че освен туристите, идват и много чуждестранни собственици на апартаменти в района – става дума най-вече за граждани от съседните Гърция и Турция. Председателят на местното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите е категоричен, че в близко време ново поскъпване в курортния град няма да има. "Каквото поскъпна, поскъпна през лятото и есента. Цените няма да се вдигнат, ако няма някакви извънредни събития", заяви в заключение Златко Златанов.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Скалната скулптура Главата в тракийското светилище Градище

Човешки лица, скални костенурки, жертвеници и провиралки – "Градището" пази хилядолетни тайни

Местността "Градището" в Западните Родопи е осеяна със скални силуети на хора и животни, които са били дооформени от човешка ръка преди близо 7 хиляди години. В наши дни тези загадъчни скулптури са достъпни благодарение на туристически маршрут, а мястото..

публикувано на 13.02.24 в 09:55

Връзката между планината и хората - в ретроспективна изложба

Имената на първите туристи, "покорили" Витоша, тяхната екипировка и маршрути на изкачване – с тези и много други любопитни експонати привлича вниманието на столичани изложбата "Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес". Тя е подредена в..

публикувано на 11.02.24 в 08:10

Варна и близките курорти са на път да достигнат нивата на рекордната предпандемична 2019 г.

Pаботещите в туристическия бранш в района на Варна се готвят отсега за летния сезон. Съдейки по предварителните резервации, има шанс най-сетне да се достигнат нивата на рекордната за сектора 2019 г., научаваме от интервю с Павлин Косев –..

публикувано на 09.02.24 в 09:39