Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Памет за проф. Елка Константинова – емблематична фигура от зората на демокрацията

Снимка: архив

На 90 годишна възраст ни напусна проф. Елка Константинова. Писател, литературовед и политик, личност със значим принос за развитието на българската култура.

Тя произхожда от семейството на литературния критик-толстоист Георги Константинов. Завършва специалност "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от 1969 г. е научен сътрудник в Института за литература при Българската академия на науките. В периода 1979 -1982 г. преподава български език и литература като гост-лектор в Ягелонския университет в Краков, Полша. Три години работи и със студентите в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", а професорската си титла защитава през 1990 г.

След 10 ноември 1989 г., когато страната ни поема по пътя на демократичните промени, проф. Елка Константинова има активна роля в политиката. Тя е един от лидерите на Съюза на демократничните сили (СДС) и негов член от 1989 г. до 1993 г. Проф. Константинова е и първият председател на Радикалдемократическата партия от декември 1989 г. до 20 юни 1993 г., и депутат в VII Велико Народно събрание. Любопитен момент в политическата ѝ биография е присъединяването ѝ към групата на 39-имата депутати, които обявяват гладна стачка срещу приемането на новата Конституция на Република България.

Правителството на Филип Димитров

Проф. Константинова заема поста министър на културата в правителството на Филип Димитров (8 ноември 1991 г.- 30 декември 1992 г.), а от 1993 г. за период от 4 години и културно аташе в Посолството на България в Полша. През 1998 г. става заместник-председател на Агенцията за българите в чужбина. 

Автор е на редица книги, посветени на изтъкнати български творци, редактира на множество литературни издания, участва в съставянето на литературната част на "Българска енциклопедия А-Я" (2002).

Проф. Елка Константинова е носител на наградата за фантастика "Гравитон", учредена от писателя-фантаст Любен Дилов. Освен това е удостоена с най-високата държавна награда на Полша за заслуги в утвърждаването на българо-полските културни връзки – "Командорски кръст на Ордена за заслуги"(2001), както и на орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие (май 2012).

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: архив, БГНЕС-архив
По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

С душа на пътешественик – блогърката Елена Колева

Родена с душа на пътешественик, Елена Колева от малка жадува за срещи с екзотични земи и слабо популярни български красоти. Когато се научава да чете, е едва 4-годишна. Тогава случайно намира в библиотеката на дядо си книжка, наречена "Атлас на света"...

публикувано на 26.05.23 в 14:30

Мари Врина или когато българският език звучи на френски

Професор Мари Врина-Николов е единствената преводачка на българска литература, чийто роден език е френският. Преподава превод и български език и литература в Националния институт по източни езици и цивилизации в Париж (INALCO). Превела е на френски..

публикувано на 26.05.23 в 11:22
В Чикаго, САЩ

Петя Илиева – посланик на българската култура по света

Картините на Петя Илиева са показвани в толкова много държави, че е по-лесно да кажем къде все още не са виждали живописните ѝ платна. Талантливата художничка е представила красотата на България в близо 50 страни на 6 континента , в това число и в..

публикувано на 24.05.23 в 04:50