Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красивите стихове на Петя Дубарова ни докосват в "Дъх на слънце"

Кадър от филма „Петя на моята Петя“
Снимка: Facebook/petyaofmypetya

Неведнъж сме свидетели на филмова музика, която заживява свой собствен живот. В българското кино също има редица такива примери, включително и сред най-новите заглавия. Преди година по екраните се появи филма "Петя на моята Петя", вдъхновен от живота и творчеството на твърде рано напусналата ни поетесата Петя Дубарова. По случай годишнината от премиерата на филма ви припомняме част от неговия саундтрак - превърналата се вече в емблема песен "Дъх на слънце", изпята от Рени Попминчева.

Създадена по стихове на самата Петя Дубарова и музика на Георги Стрезов, "Дъх на слънце" остана в публичното пространство не само като разпознаваема марка на успешното родно кино, а и като любима балада на хиляди българи. Тя идва в две версии – оригинална и акустична, от които ви предлагаме акустичната.

Петя Дубарова

Авторът на музиката – Георги Стрезов, когото в песента чуваме и на пианото – е много успешен създател на музика за филми и игри у нас. Самият той споделя за акустичната версия към "Дъх на слънце":

"Музикалната красота се крие в семплите звуци и думи, които успяват да обяснят сложни чувства. Това прави тази песен. Създаването ѝ беше специално изживяване за целия екип." 

Текст: Диляна Трачева

Снимка: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Очевидното аз и ти"

Името на групата Two Hours Away идва от двата часа разлика между София и Лондон - градовете, в които преди години учат приятелите Александър Данев и Константин Христов. Желанието им да създават заедно музика прераства в събирането на група, с която да..

публикувано на 08.02.24 в 10:15

ОНМ на БНР представя тайните на тамбурата

Истински празник очаква почитателите на българския фолклор на 8 февруари от 19 часа. Тогава Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи четвъртото издание от проекта "Тайните на българските инструменти", този път –..

публикувано на 07.02.24 в 08:10

"В ритъма"

Сега ще се впуснем "В ритъма" с Миглена Данова. Тя от малка обича музиката и живее с нея, но решава да реализира първия си творчески опит едва по време на пандемията. "В ритъма" е песен по неин текст, а музиката Миглена създава заедно с Ицо Любенов...

публикувано на 06.02.24 в 10:15