Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с даването на временна закрила на българи от Украйна

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

Проблеми, възникнали при прилагането на правилата за даване на временна закрила на хора с българско гражданство, които живеят постоянно в Украйна, разгледа парламентарната комисия за българите извън страната. Проблемът е, че законът не позволява хората с двойно гражданство (едното от които - българско) да получават и временна закрила. За целта беше решено да се изпрати писмо до служебния премиер Гълъб Донев.
Казусът трябва да бъде разрешен от Министерския съвет, тъй като решение на кабинета, прието през април, не посочва ясно коя институция е отговорна за предоставянето на временна закрила на сънародниците ни, бягащи от войната. “Мисля, че стана ясно, че обсъждаме един правен абсурд за български граждани, които не могат да получат закрила, защото имат българско гражданство“, коментира председателят на комисията Костадин Костадинов.
Проблемът е по-кардинален, защото се сблъскват две политики на българската държава. От една страна тя дава гражданство на тези хора, а от друга страна, когато те идват като граждани на България им казваме “извинявайте, вие сте български граждани и вървете по реда на българските граждани“. Само че те нямат нито дом, нито имот, нито работа, нито доходи, нито поколения, родени в България. Те постоянно пребивават на територията на друга държава“, разясни Галин Георгиев от Културно-просветното дружество “Родолюбец“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май. "Сдружението на Българите на..

публикувано на 23.03.24 в 11:10

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските..

публикувано на 22.03.24 в 11:20

Полицаи са били българин в Охрид, съобщи Фондация "Македония"

За поредно посегателство върху българин от Охрид - Яне Мургоски, сигнализира председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов. Побоят е извършен от полицаи на македонската полиция в дома на Мургоски.  "В дома на пострадалия е била извикана..

публикувано на 21.03.24 в 09:25