Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказният свят на Любен Зидаров оживява в "Квадрат 500“

Снимка: Facebook /Приказният свят на Любен Зидаров

До 26 март жители и гости на столицата имат възможност да разгледат експозицията "Приказният свят на Любен Зидаров“. Неин домакин е Националната галерия "Квадрат 500“, а в изложбата са включени десет илюстрации от именития художник, който ни напусна на 99-годишна възраст в началото на 2023-та.

По думите на д-р Таня Станева, уредник в Националната художествена галерия, любопитството на Любен Зидаров към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богата фантазия се запечатват върху илюстрациите, които са естествено продължение на текста в книгите. Таня Станева посочва още, че почти за всяко преиздаване на книга с неговите илюстрации, художникът доразвива и прави по-живи своите рисунки.

Още от ученик, Зидаров рисува илюстрации и комикси за различни детски издания. В периода 1967 – 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“, а сред най-известните му илюстрации са тези към "Приказки на Шехеразада“, "Островът на съкровищата“, "Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен“ и "Том Сойер“ от Марк Твен.

За приноса му към българското изобразително изкуство, Любен Зидаров е удостоен с редица награди, сред които тази на Съюза на българските художници за илюстрация /1976/, орден "Св. св. Кирил и Методий“ – Първа степен от 1963, отличието "Златен век“ на Министерството на културата през 2016 и други.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55