Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приказният свят на Любен Зидаров оживява в "Квадрат 500“

Снимка: Facebook /Приказният свят на Любен Зидаров

До 26 март жители и гости на столицата имат възможност да разгледат експозицията "Приказният свят на Любен Зидаров“. Неин домакин е Националната галерия "Квадрат 500“, а в изложбата са включени десет илюстрации от именития художник, който ни напусна на 99-годишна възраст в началото на 2023-та.

По думите на д-р Таня Станева, уредник в Националната художествена галерия, любопитството на Любен Зидаров към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богата фантазия се запечатват върху илюстрациите, които са естествено продължение на текста в книгите. Таня Станева посочва още, че почти за всяко преиздаване на книга с неговите илюстрации, художникът доразвива и прави по-живи своите рисунки.

Още от ученик, Зидаров рисува илюстрации и комикси за различни детски издания. В периода 1967 – 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“, а сред най-известните му илюстрации са тези към "Приказки на Шехеразада“, "Островът на съкровищата“, "Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен“ и "Том Сойер“ от Марк Твен.

За приноса му към българското изобразително изкуство, Любен Зидаров е удостоен с редица награди, сред които тази на Съюза на българските художници за илюстрация /1976/, орден "Св. св. Кирил и Методий“ – Първа степен от 1963, отличието "Златен век“ на Министерството на културата през 2016 и други.

БНР подкасти:

Още от категорията

"Уроците на Блага" в краткия списък на претендентите за "Оскар"?

Филмът "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев с голямата актриса Ели Скорчева попада в прогнозите на международни кинокритици за вероятните претенденти за награда "Оскар" за международен филм, публикувани изданията "Холивуд рипортър" и "Скрийн..

публикувано на 19.11.23 в 13:52

Театърът оживява за една нощ като никоя друга

Над 100 събития в 14 български града включва тазгодишното 11-о издание на проявата "Нощ на театрите". Символичното ѝ начало беше поставено още в петък на сцената на Драматичния театър в Плевен с постановката "Хамлет" на режисьора Ованес Торосян...

публикувано на 18.11.23 в 06:10

Българската и македонската национални опери започват сътрудничество

Националните опера и балет на България и Северна Македония започват дългосрочно сътрудничество след подписването на меморандум, съобщиха от Софийската опера и балет .   На среща в София, директорите на двете институции – Пламен Карталов и Васо Ристов,..

публикувано на 16.11.23 в 14:45