Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Австрийска компания разширява производството си с нов завод в Асеновград

Снимка: pixabay

Една от най-големите австрийски компании, производители на ски оборудване в света, разположена в Чепеларе, ще строи нов завод в България. Очаква се новото производство да започне през настоящата година в Асеновград, който се намира недалеч от планинския град. По думите на управителя Ивайло Петров, в България се произвежда около 30% от световното потребление на ски. Любопитен факт е, че по данни на Евростат за 2021 година, страната ни заема трето място сред най-големите износители на ски и сноуборд оборудване в ЕС. Пред нас са само Австрия и Франция.

От друга страна, сериозен проблем пред развитието на компаниите у нас е липсата на квалифицирана работна ръка. Дружеството вече търси необходимите му хора за новия производствен център.

Още от категорията

“Лукойл” предупреждава за принудително спиране на производството

“ Отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г. ”, заявява “Лукойл Нефтохим Бургас“ в позиция по повод..

публикувано на 18.11.23 в 10:17

Одобриха дизайна на бъдещите български евромонети

Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната прие одобрения от Българска народна банка дизайн на българската национална страна на евромонетите. Както е известно монетите на Еврото имат обща страна и национална страна,..

публикувано на 17.11.23 в 11:01

БВП нараства с 1,7% през третото тримесечие

Ръстът на брутния вътрешен продукт у нас, през третото тримесечие на 2023 г. , се забавя на годишна база, докато на тримесечна темпът на растеж се запазва, показват данните на Националния статистически институт. През третото тримесечие БВП нараства с..

публикувано на 14.11.23 в 16:06