Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Атанас Пеканов:

Въвеждането на еврото ще намали лихвите по кредитите

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

С приемането на еврото страната ни ще повиши кредитния си рейтинг и това ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, подчертавайки, че навлизаме в цикъл, в който лихвите ще се покачват. Той добави, че ако през 2024 г. осъществим националната цел да приемем европейската валута, ще можем да използваме всички европейски инструменти по време на кризи, а банковата ни система ще бъде по-стабилна.

За да няма спекулативни дейности в търговските обекти, ще трябва да бъдат активизирани регулаторните органи още преди влизането ни в еврозоната, каза още вицепремиерът. Според него датата за приемането на еврото остава реалистична, но все още не сме изпълнили няколко критерии и инфлацията продължава да бъде прекалено висока.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската икономика нараства с 1,8% през 2023 г.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 1,8% през 2023 г. и възлиза на 183,7 млрд. лв. (93,9 млрд. евро), показват предварителните данни на Националния статистически институт. Така на един човек се падат 28 516 лв. от целия обем или 14 580 евро...

публикувано на 08.03.24 в 13:30

ЕК одобри 120 млн. лв. за българските фермери

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 120 млн. лева в подкрепа на фермерите, производителите на зърно и маслодайни култури в контекста на войната на Русия в Украйна, предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова...

публикувано на 07.03.24 в 15:33

България и Молдова ще си сътрудничат в областта на земеделието

Проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието и храните между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова одобри..

публикувано на 06.03.24 в 14:51