Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експерти обсъждат в София управлението на външните граници на ЕС

Снимка: МВР

В София се провежда международна конференция „Ефективно управление на външните граници на ЕС“, организирана от МВР. Във фокуса на форума са предотвратяването на увеличаващата се нелегална миграция, вторичните движения и борбата с контрабандата на мигранти. Сред участниците са представители на 25 държави членки на ЕС и асоциирани към Шенген страни, Фронтекс, Европол и EU-Lisa.

„Целта, която си поставяме, е да намерим пресечната точка на разбирането ни за управление на границите. Ако съумеем да обясним и разберем различията, ще помогнем за фокусиране на бъдещите дискусии върху конкретни и работещи решения“, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Дискусиите продължиха с акцент върху засилване на подкрепата за държавите на първа линия и по-активното сътрудничество както между държавите, така и с европейските агенциите.

БНР подкасти:

Още от категорията

Росица Матева

58 партии и 9 коалиции ще участват на местните избори

На местните избори на 29 октомври ще се явят 58 партии и 9 коалиции. Предстои да бъдат избрани 5053 общински съветници. Това обяви на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.  На 27 септември ще..

публикувано на 19.09.23 в 16:06

Започва преброяване на населението в Албания

От 18 септември в Албания започва преброяване на населението, което ще продължи шест седмици. Въпросникът съдържа около 100 въпроса и само три от тях, свързани с вярата, етническата принадлежност и религията, не са задължителни. Преброяването е..

публикувано на 18.09.23 в 06:50

Необходим е координационен център на НАТО за Черно море

На конференцията на Военния комитет на НАТО в Осло началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е поставил въпроса за необходимостта от създаване на координационен център на Алианса за Черно море и е потвърдил готовността на страната ни да бъде негов..

публикувано на 17.09.23 в 17:05