Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Турция иска да си сътрудничи с България в развитието на водородните технологии

Снимка: president.bg

В рамките на посещението си в Анкара вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с турския си колега Фуат Октай. Двамата се обединиха около позицията, че срещата между президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган в края на 2022 г. е дала нов тласък в двустранните отношения между България и Турция. Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“ за достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания беше определено от Йотова и Октай като най-бързият и пряк резултат от разговорите между президентите. Стана ясно, че Турция, която отбелязва напредък в развитието на водородните технологии, проявява желание за сътрудничество с България в тази сфера.
Вицепрезидентите на България и Турция дадоха висока оценка на проведения миналата седмица в Истанбул голям инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции, който събра представители на властите и бизнеса от двете страни на границата. На форума бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в автомобилостроенето, машиностроенето, здравеопазването и балнеологията. Йотова и Октай обсъдиха и възможностите, които ще открие пред туризма новата самолетна линия Истанбул-Пловдив, която трябва да бъде открита на 18 февруари.

БНР подкасти:

Още от категорията

Премиерът защити свободния внос на зърно от Украйна

"Смятаме за правилно земеделският внос от Украйна да бъде освободен", заяви премиерът Николай Денков преди началото на правителственото заседание. Има две гледни точки – на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството..

публикувано на 13.09.23 в 13:06

Изтича срокът за регистриране на партиите и коалициите

На 13 септември изтича срокът за регистриране на партиите и коалициите в ЦИК за участие в местните избори на 29 октомври. До момента документи са подали над 50 партии и 8 коалиции. До 26 септември партиите и коалициите могат да поискат заличаване на..

публикувано на 13.09.23 в 06:25

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС предлагат да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна

България да не подкрепи продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна се предлага в проект на решение, изготвен..

публикувано на 12.09.23 в 17:07