Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Европа готви десети пакет санции за Русия по повод годишнината от инвазията в Украйна

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски в Киев, 2 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз планира да наложи нови санкции на Русия по повод годишнината от инвазията й в Украйна, съобщи Урсула фон дер Лайен след среща в Киев с Володимир Зеленски. Председателят на Европейската комисия пристигна вчера в украинската столица заедно с 15 еврокомисари, за да бъде обсъдено желанието на Украйна за членство в ЕС. “Русия плаща висока цена, защото нашите наказателни мерки подкопават икономиката й, връщайки я с едно поколение назад”, заяви фон дер Лайен. По думите й, въведеният в началото на декември таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел струва на страната около 160 млн. евро на ден. “С нашите партньори от Г-7 ще въведем допълнителен таван на цените на руските петролни продукти”, каза още председателят на ЕК. 

Освен приемането на десетия пакет санкции за Русия Урсула фон дер Лайен обяви и че в Хага ще бъде открит международен център за разследване на престъпленията в Украйна. “Русия подготвя своите въоръжени сили, за да си отмъсти не само на Украйна, но и на свободна Европа”, предупреди Володимир Зеленски. Той подчерта, че мечтата за мирна Европа може да бъде осъществена само с Украйна и единствено ако Русия бъде победена. 

Тези, които въвличат европейските страни, включително и Германия, в нова война с Русия и разчитат да я победят на бойното поле, очевидно не разбират, че съвременната война с Русия за тях ще бъде съвсем друга”, заяви Владимир Путин при посещението си във Волгоград по случай 80-ата годишнина от победата на СССР над нацистка Германия в битката при Сталинград. Той изтъкна, че германски танкове “Леопард” отново заплашват страната му и продължи: “Русия не изпраща танкове до границите на западните държави, но има с какво да отговори и то не само с бронирани машини.” По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни думите на руския президент. “Това означава, че Русия има дълбок потенциал и с появата на нови оръжия, доставяни от колективния Запад, тя ще го задейства, за да може да отговори в хода на специалната военна операция”, каза той. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31