Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет към ЦИК напомня за необходимостта от МИР "Зад граница"

Формирането на МИР „Зад граница“, макар и отложено за 2025 г., остава в дневния ред на политиците, експертите и изборната администрация, напомня в свое становище Общественият съвет към ЦИК.

Съветът отбелязва, че въвеждането му би решило проблеми като механичното разпределение на гласовете от чужбина из районите в страната; невъзможността на избирателите от диаспората да гласуват с преференции, а само за партии; липсата на възможност да излъчват депутати с пряко отношение и ангажимент към техните проблеми.

"В тази връзка настояваме след изборите на 2 април т.г. да продължат експертните дискусии и публични дебати за начина на формиране на избирателни списъци, в това число чрез активна регистрация на трайно пребиваващите извън България избиратели, както и дефиниране на методика за разпределяне на мандатите по избирателни райони".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на българското кино в Прага

В чешката столица Прага от днес до 17 март ще се проведе XVI–то издание на Фестивала на българското кино.  Началото ще бъде поставено от 18:30 в кино “Луцерна” (Kino Lucerna) с прожекция на филма “Уроците на Блага”. За лентата на Стефан..

публикувано на 14.03.24 в 07:15

Летен езиков лагер за българчета, които учат в чужбина

Летен езиков лагер за деца с български корени, но живеещи в чужбина, организира Образователен център „Усмивки“ в партньорство с Община Търговище. Това съобщи БТА по информация на учителя по български език и литература Светлана Храброва...

публикувано на 13.03.24 в 14:47

Българското образование зад граница – проблеми и възможни решения

От 14 до 16 март в Лисабон, Португалия ще се проведе форум за българското образование зад граница. Експерти в областта, представители на държавни институции, учители от български училища в чужбина ще обсъждат иновативните методи, по които дисциплини..

публикувано на 12.03.24 в 09:30