Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

При изключителни мерки за сигурност България и Северна Македония честват Гоце Делчев

Скопие
Снимка: МИА

България и Северна Македония отбелязват при изключителни мерки за сигурност 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев - идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от османско владичество. Засилено е полицейското присъствие около църквата "Свети Спас" в Скопие, където са положени тленните останки на българския революционер, с цел да се предотвратят сблъсъци между македонци и българи.

Според служебния вътрешен министър Иван Демерджиев 100-150 български граждани се очаква да пристигнат в Скопие. "Има данни за спрени български граждани на границата, не знам доколко са системни", коментира министърът, който е част от българската делегация. Демерджиев добави, че е изготвен забранителен списък с имена на наши сънародници, но той не е голям.

На честването присъстват македонският президент Стево Пендаровски, премиерът на РСМ Димитър Ковачевски. “Силно се надявам, че следващия път заедно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев”, коментира българският вътрешен министър. Той поясни, че е предложил това да се случи още днес, но не е срещнал разбиране от македонска страна.

БНР подкасти:

Още от категорията

Парламентът ще изслуша шефовете на българското разузнаване

Депутатите се събират днес на извънредно заседание, свикано от председателя на Народното събрание Росен Желязков. В дневния ред е изслушване на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", директора на Служба "Военно разузнаване" и..

публикувано на 30.05.23 в 06:45

Президентът връчи втория мандат на ПП-ДБ, но намекна че не трябва да бъде изпълнен

Държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на Николай Денков - кандидата за министър-председател от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната-Демократична България"...

публикувано на 29.05.23 в 17:33

Връчват втория парламентарен мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев връчва на 29 май в 17.00 ч. втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Създаването на кабинет с новия мандат и с ротационни премиери, както..

публикувано на 29.05.23 в 08:35