Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български бизнесмен от Чикаго иска да спаси храма “Св. Иван Рилски“

Снимка: bg-voice.com

Българският бизнесмен от Чикаго Михаил Михайлов е купил едната ипотека на църквата „Св. Иван Рилски“, съобщи BG Voice. Храмът дължи 370 000 долара на две банки, които водят дело за обявяване на църквата в несъстоятелност. Михайлов ще се присъедини към делото като ищец в ролята си на държател на първата ипотека.

Идеята на бизнесмена е чрез нов модел на управление да се въведе двоен контрол върху финансите на църквата, който ще се осъществява само и единствено от българи. В момента „Св. Иван Рилски“ не е част от Българската православна църква, а е подчинен на Американската православна църква. Задълженията са натрупани след 10 годишни разходи по съдебни дела от Валентин Ноцков, който е бил отстранен като свещеник от храма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учители от български училища зад граница обменят добри практики онлайн

Учители на български деца в чужбина от четири континента, 23 държави и  повече от 35 населени места се включват в онлайн форум, организиран от Министерството на образованието и науката и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ)...

публикувано на 30.03.24 в 22:01

20-и рожден ден на БГ БЕН - единствения български вестник във Великобритания

На днешния ден през 2004 година на бял свят излиза "БГ БЕН " - единствения български вестник във Великобритания. Тази година излезе 500-ият брой на изданието. Усилията на екипа са насочени към укрепването на връзките сред българската общност и..

публикувано на 30.03.24 в 17:11

Надежда за българското училище "Надежда" в Сен Назер и Рен

Преди пет години варналийката Надежда Дамянова пристига във френския град Сен Назер, за да се присъедини към съпруга си, който от 2014 г. работи в местния корабостроителен завод. Корабостроителната индустрия в Сен Назер е една от най-добре развитите в..

публикувано на 30.03.24 в 15:30