Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България и Гърция задълбочават енергийното си сътрудничество

Снимка: БГНЕС

София и Атина се договориха да проучат възможността за строеж на петролопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас. Споразумението беше подписано от енергийните министри на двете държави при посещението на президента Румен Радев в Атина. Подписано е и споразумение за сътрудничество по гарантиране на газовите доставки и съхраняване на синьо гориво. 

Петролопроводът "Александруполис-Бургас" е стратегически, предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към рафинерията в Бургас – най-голямата на Балканите. Тръбата ще помогне и да се избегне дългото чакане и рискът от преминаването на танкерите през проливите, каза Радев.

"Мога да предвидя, че това сътрудничество ще продължи и в бъдеще и е едно ясно доказателство как могат страните да сътрудничат в полза на своите граждани. Гърция и България могат да станат енергийни доставчици за целия континент", отбеляза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Министър Милена Стойчева

Искаме да ребрандираме България като място за добър бизнес

Ребрандиране на България като място за създаване на високотехнологични иновации и където може да се прави добър бизнес, който да бъде привлекателен за инвеститорите. Това заяви пред БНР, че ще е приоритет на работата на Министерството на иновациите и..

публикувано на 23.07.23 в 10:39
Кирил Вътев (вляво)

Внасяме в ЕК искането за удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна

В Европейската комисия предстои да бъде внесено искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет държави от ЕС и комисията да се произнесе окончателно, съобщи земеделският министър Кирил Вътев. За удължаване на..

публикувано на 22.07.23 в 16:07

България кани Турция да инвестира в инфраструктурни проекти

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и посланикът на Турция Айлин Секизкьок обсъдиха активизиране на икономическото сътрудничество и проекти за нови инвестиции. Бяха обсъдени секторите с потенциал за нарастване на търговията, сред които..

публикувано на 21.07.23 в 17:57